Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Коли фізособа, що провадить незалежну професійну діяльність, змінила робоче місце

Дата: 01.07.2024 09:42
Кількість переглядів: 70

Фахівці Городоцької ДПІ інформують.

Згідно з п. 63.3 ст. 63 глави 6 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Пунктом 6.8 розд. VII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок № 1588), визначено, що облік фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у контролюючих органах здійснюється з урахуванням, зокрема, такого:

- якщо робоче місце нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, то нотаріус повинен стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням свого робочого місця відповідно до розд. IV ПКУ;

- про адресу робочого місця особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, така особа надає відомості шляхом подання повідомлення про об’єкти, через які провадиться діяльність, згідно з розд. VIII Порядку № 1588.

Відповідно до п. 8.1 розд. VIІI Порядку № 1588 платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку у порядку, встановленому розд. VIІI Порядку № 1588.

Якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у контролюючому органі за місцезнаходженням такого об’єкта у порядку, визначеному розд. VII Порядку № 1588 (п. 8.1 розд. VIІI Порядку № 1588).

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП), подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати Повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг (п. 8.4 розд. VIІI Порядку № 1588).

При зміні відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування (п. 8.5 розд. VIІI Порядку № 1588).

Практична допомога платникам Городоччини

Під час проведення зустрічей з платниками податків фахівці Городоцької ДПІ акцентують увагу на актуальних питаннях щодо застосування податкового законодавства. Зокрема:

право на податкову знижку;

щодо переваг подання звітності в електронному вигляді та можливість подання декларації про майновий стан і доходи засобами «Електронного кабінету» або за допомогою застосунку «Моя податкова»;

про дотримання працедавцями вимог трудового законодавства та недопустимість використання найманих працівників без офіційного оформлення та виплати їм заробітної плати в конвертах;

про відновлення застосування штрафних санкцій за порушення при проведенні розрахункових операцій і не видачі фіскальних чеків. Звертають увагу суб’єктів господарювання, що у разі здійснення розрахунків готівкою чи платіжною карткою застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО є обов’язковим.

Також серед актуальних питань - зміни розміру єдиного внеску у 2024 році та обсягів доходів, які передбачені для різних груп спрощеної системи оподаткування в цьому році.

Виїжджаєте за кордон на постійне місце проживання - подайте податкову декларацію про майновий стан і доходи

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

Громадяни – платники ПДФО, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів перевіряє зазначену в декларації інформацію та самостійно визначене платником податкове зобов'язання, повноту сплати ПДФО та видає довідку про сплату податку і відсутність податкових зобов'язань.

Зазначена довідка подається платником до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Семінар з платниками податків у Городоцькій ДПІ

Днями начальник Городоцької ДПІ провів семінар з платниками податків з актуальних питань податкового законодавства.

Під час заходу обговорили питання стосовно погашення податкової заборгованості, застосування РРО/ПРРО, дотримання працедавцями вимог трудового законодавства,  своєчасності сплати податків, зборів та платежів.  

Роман Миськів розповів  про право громадян на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та для внутрішньо переміщених осіб за витратами на оренду житла.

В ході діалогу присутні отримали вичерпні відповіді на поставлені питання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень