Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Реєстрація особи як платника податку здійснюється на підставі заяви

Дата: 17.06.2024 15:38
Кількість переглядів: 82

Начальником Городоцької ДПІ надано коментар, що відповідно до п.п. 183.3 ст. 183 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) у разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 ПКУ, реєстраційна заява подається згідно з п. 183.7 ст. 183 ПКУ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

У разі переходу осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, у випадках, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 182.1 ст. 182 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.3 ст. 183 ПКУ.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8     ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (п. 183.4 ст. 183 ПКУ).

Згідно з п. 183.5 ст. 183 ПКУ особи, зазначені у п. 183.3 ст. 183 ПКУ, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.

Реєстрація осіб, зазначених в абзаці другому п. 183.4 ст. 183 ПКУ, діє з першого числа календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

У разі якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день (п. 183.6 ст. 183 ПКУ).

Відповідно до п. 183.7 ст. 183 ПКУ заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року  № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Суб’єкти господарювання (в тому числі новостворені) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник податку під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця, державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу або про фізичну особу - підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника податку.

Щодо таких заяв або відомостей перебіг триденного строку їх розгляду контролюючими органами розпочинається з дня, наступного за днем їх надходження до контролюючого органу, правила, порядок та строки розгляду є такими самими, як і для реєстраційних заяв, поданих згідно з абзацом першим п. 183.7 ст. 183 ПКУ.

 Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

«Офлайн-режим» для застосування Програмного РРО

        Під час проведення тренінгу, фахівці Городоцької ДПІ зазначили, що Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що на період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця». 

          На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн, та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, може здійснюватися з перевищенням законодавчо встановлених строків». 

 

Одержання витягу про стан розрахунків з бюджетом та сплати єдиного внеску

         Фахівці Городоцької ДПІ інформують, що в Електронному кабінеті удосконалено сервіс Стан розрахунків з бюджетом та цільовими фондами з метою реалізації права платника на звірення розрахунків з державним та місцевими бюджетами, цільовими фондами.

У результаті цього тепер можна переглянути стан розрахунків за податками, зборами, платежами та єдиним внеском, одержати документальне підтвердження цих розрахунків через Е-кабінет.

         Відтак для того, щоб отримати витяг про стан розрахунків з бюджетом та сплати єдиного внеску, слід здійснити такі кроки:

         Увійти до приватної частини Електронного кабінету меню «Заяви, запити для отримання інформації» та обрати шляхом обмеження переліку документів за типом J (F) 13 Запит и і вибрати з переліку електронну форму:

         для юридичних осіб - J  13002

         для фізичних осіб –     F 13002.

Заповнити запит. При цьому обов’язково слід вказати період, за який платник бажає отримати витяг. Окрім того, може зазначити позначки:

1)    для розрахунку суми пені (не зазначено позначку, отримає витяг без розрахунку пені);

2)    для отримання витягу в розрізі платежів (не зазначено позначено, отримує витяг з узагальненою інформацією);

3)    для отримання витягу з підписом посадової особи контролюючого органу (не зазначено позначку, отримує витяг без підпису посадової особи контролюючого органу).

Увійти до приватної частини Електронного кабінету меню «Вхідні/вихідні документи» вкладка «Вхідні обрати необхідну отриману відповідь шляхом натискання кнопки миші.

Можливості:

-         збільшення/зменшення масштабності документа;

-         - переглянути/скачати витяг та здійснити його друк. 

 

Про порядок отримання податкової знижки під час семінару у Городоцькій ДПІ

 

       Під час проведення семінару з фізичними особами, працівники Городоцької ДПІ надали роз’яснення щодо порядку отримання податкової знижки та заначили, що з початку 2024 року фізичні особи мають можливість отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто, засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2023 рік можна лише до кінця 2024 року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, які мають підтверджуватися квитанціями, фіскальними або товарними чеками, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги.

Сума, що має бути повернута платнику податку як знижка, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (пп. 179.8. ст. 179 ПКУ).

       Присутнім наголошено, що для допомоги платникам податків при поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки Державна податкова служба України розробила відеоролик «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)», який надасть змогу заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу швидко, зручно та без помилок.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень