Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

У разі несвоєчасної сплати платником своїх зобов’язань - у нього виникає податковий борг

Дата: 06.06.2024 09:19
Кількість переглядів: 101

Фахівці Городоцької ДПІ інформують.

Статтею 16 Податкового Кодексу України від 02.12.2010  №2755-VI із змінами та доповненнями внесеними Законами України (далі – Кодекс) зазначено про обов’язок платника податків сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом. У разі несвоєчасної сплати платником своїх зобов’язань у платника податків виникає податковий борг.

Платник податків може отримати інформацію про наявність або відсутність податкового боргу  (зокрема про незначні суми податкового боргу до 3060 гривень коли платнику не передбачено формування та надсилання податкової вимоги)  скориставшись Електронним кабінетом, а також мобільним за стосунком «Моя податкова», який можна завантажити на телефон як на платформі Android, так і iOS. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС: https:/tax.gov.ua . 

Крім цього нагадуємо, що у Головному управління ДПС у Львівській області працюють гарячі телефонні лінії з питань податкового боргу, а саме: (0322)2973322,  (0322)2973062, (093)8052904.

У разі з’ясування наявності у платника податкового боргу, просимо враховувати  при сплаті норми  наказу Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу" платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення». Реквізити «призначення платежу» платіжної інструкції передбачають поле встановленого формату – «код виду сплати». Під час заповнення поля «код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, а саме при наявності податкового боргу :

140 - сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань;

Своєчасне з’ясування наявності податкового боргу та його самостійне погашення унеможливить в подальшому  негативні наслідки. Це, зокрема, збільшення сум штрафних санкцій, пені, застосування податкової застави на майно боржника, неможливість за необхідності отримання довідки про відсутність податкової заборгованості, проблеми з отриманням кредитів, застосування спрощеної системи оподаткування, тощо.   

Наголошуємо на важливості збільшення таких надходжень у час військової агресії російської федерації проти України, що в свою чергу дасть  можливість Державі виконувати свої зобов’язання перед суспільством.

 
Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

 

Про податкову знижку під час проведення семінару у Городоцькій ДПІ

        Фахівцями Городоцької ДПІ проведено семінар для громадян – фізичних осіб з питань права на податкову знижку. Платникам розповіли про порядок подання декларації з метою отримання податкової знижки за витратами на навчання. Податківці поінформували, що  при  розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у закладах дошкільної позашкільної, загальної, середньої, професійної та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе або члена сім’ї першого ступеня споріднення.              

         Разом з тим, зазначили, що є декілька умов для отримання такої знижки:

        - податкова знижка може  бути надана виключно резиденту, який має присвоєний реєстраційний номер облікової картки платника податків, так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

        - загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України.

          Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним  не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні роки не переноситься.  

          Податківці також зазначили, що разом з декларацією необхідно надати  платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, із зазначенням особи, яка звернулася за податковою знижкою, копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги.

         На завершення семінару платники отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень