Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» провели податківці Городоччини

Дата: 27.05.2024 17:26
Кількість переглядів: 94

  Сьогодні, начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим проведено сеанс  телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо права громадян на отримання податкової знижки.

          Спілкуючись з платниками, посадовець поінформував, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

          Роман Миськів роз’яснив, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). 

        Він акцентував увагу, що граничний термін подання декларації для реалізації права на податкову знижку за 2022 рік – 31 грудня 2023 року. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

         Під час «гарячої лінії» більшість додзвонювачів цікавило питання отримання податкової знижки за витратами на навчання, зокрема  які документи потрібно надати для оформлення такої знижки. Посадовець роз’яснив, що для отримання податкової знижки на навчання потрібні такі документи: копія паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі: РНОКПП) особи, яка сплатила за навчання, крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (якщо за навчання сплачує член сім’ї); податкова декларація про майновий стан та доходи відповідної форми; довідка про заробітну плату за звітній період з обов’язковим включенням сум утримуваних податків; договір з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено вартість навчання та строк оплати; відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери щодо суми сплачених коштів за вказаний період; документи, що підтверджують ступінь споріднення у разі компенсації вартості навчання членом сім’ї першого ступеня споріднення (наприклад, копія свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб); копія паспорта (свідоцтва про народження) особи, яка навчалася; реквізити рахунку для перерахування відшкодування. При цьому копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Кодексом.

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано вичерпне роз’яснення.

 

Про актуальні питання щодо включення до реєстру волонтерів

 

    Начальником  Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар. Подати заяву про включення до Реєстру волонтерів можна в електронній формі в Електронному кабінеті у режимі «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або у «Введення звітності» режиму «Додатково».   Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим будь-яким кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.      Для подання заяви потрібно: пройти ідентифікацію, увійти до особистого кабінету, обрати режим «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або заповнити форму F1308302 у «Введення звітності» з режиму «Додатково», підписати та надіслати заяву до контролюючого органу. 

У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку

«гаряча лінія»

 

У  Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податкова знижка».  На запитання платників податків відповідав заступник начальника Городоцької ДПІ Орест Мельник.-

 Чи переноситься право на нарахування податкової знижки на наступні податкові роки?Ні, не переноситься. Відповідно до пп. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

-  У якому випадку  платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки? Понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс):  

- якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація);  

- отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

 

У Городоцькій ДПІ відбувся тренінг з реалізації права на податкову знижку

 

Фахівці Центру обслуговування платників Городоцької ДПІ на постійній основі проводять тренінги щодо застосування податкового законодавства. Відтак, під час чергового навчального тренінгу податківці  навчали громадян  реалізації права на отримання податкової знижки шляхом подання декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік, у тому числі з використанням сервісу  Електронний кабінет. 
В теоретичній  частині розповідають, що  податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ст. 166 Податкового кодексу України.

Звернули увагу, що  до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). 

Наголосили, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

В практичній частині фахівці надають покрокову допомогу по заповненню декларацій про майновий стан і доходи  на отримання податкової знижки. На прикладі показують, як правильно заповнити і подати декларацію через «Електронний кабінет» та вкотре нагадують, що робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень