A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Про ставки єдиного податку та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування для фізичних осіб – підприємців

Дата: 12.03.2024 17:32
Кількість переглядів: 57

         Начальником Городоцької ДПІ надано коментар.

         З 1 січня 2024 року набрав чинності Закон України від 09.11.2023 № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік», відповідно до якого встановлено, що мінімальна заробітна плата з 1 січня 2024 року складає 7100,00 грн, а з 01 квітня 2024 року – 8000,00 гривень.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб – 3028,00 гривень.

Таким чином, наведені показники вплинуть у 2024 році на зміни  в оподаткуванні фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП).  

Саме й про зміну ліміту доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування цікавилися платники податків. Граничною межею у 2024 році ліміти будуть:  

для 1 групи : 1 185 700,00 грн. (167 розмірів мінімальної зарплати);  

для 2 групи : 5 921 400,00 грн. (834 розмірів мінімальної зарплати);  

для 3 групи : 8 285 700,00 грн. (1167 розмірів мінімальної зарплати).

Суми єдиного податку для 1 та 2 групи ФОП прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Відповідно, у 2024 році сума єдиного податку щомісяця складатиме:

- для 1 групи ФОП – 302,80 грн (10% від прожиткового мінімуму);

- для 2 групи ФОП – 1420,00 грн (20% від мінімальної зарплати);

- для 3 групи ФОП ставки не змінюються.

Єдиний внесок з 1 січня 2024 року становитиме – 1562,00 грн. за місяць, тобто 22% від мінімальної зарплати 7100,00 грн);

з 1 квітня 2024 року мінімальний розмір Єдиного внеску – 1760,00 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати 8000,00 грн).  

 

«Гаряча лінія» у Городоцькій ДПІ щодо кампанії декларування доходів громадян

У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2023 року». На запитання абонентів відповідав заступник начальника ДПІ – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Орест Мельник.

Під час сеансу телефонного зв’язку платників податків цікавили питання подання податкової декларації про майновий стан і доходи з метою використання права на податкову знижку за 2023 рік за допомогою Електронного кабінету. Орест Мельник зазначив, що за допомогою цього сервісу у розділі «ЕК для громадян» можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді без відвідування податкової інспекції, в режимі онлайн. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів. 

 Також абоненти запитували про особливості подання документів для отримання податкової знижки за навчання дітей, страхування життя самих платників податків та членів їх сімей, витрат, пов’язаних з репродуктивними технологіями.

Протягом спілкування Орест Мельник нагадав, що з 01.01.2024 введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. У декларації, зокрема, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3   статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (додаток Ф3 до декларації).  У процесі розмови звернув увагу, що для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова». Для роботи з цим сервісом необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу. 

На всі поставлені під час «гарячої лінії» питання були надані роз’яснення згідно із чинним законодавством.

 

Про переваги офіційного працевлаштування найманих працівників

Фахівці Городоцької ДПІ звертають увагу, що тема легалізації трудових відносин та наслідків нелегальної праці є актуальною і сьогодні.  

Обізнаність громадян щодо переваг легальної зайнятості підвищує мотивацію до офіційного оформлення трудових відносин, що, у свою чергу, додає впевненості у майбутньому.  

В умовах дії воєнного стану особливої цінності набувають людський ресурс, а також ефективна комунікація між державою, бізнесом і громадянами.  

Переваги легального оформлення найманих працівників очевидні. Про них ми інформуємо постійно та наголошуємо, що отримання заробітної плати «в конверті» є негативними наслідками праці поза межами правового поля. Це позбавляє працюючих соціального захисту.  

Отже, кожен громадянин повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин. Це забезпечує право на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсація тимчасової непрацездатності.  

Тільки легалізація робочих місць створює підґрунтя для поліпшення добробуту населення та розвитку економіки і регіону, і держави. Тому трудові відносини з найманими працівниками мають укладатись виключно у правовому полі.  

Нагадуємо, що законодавство не передбачає можливості допуску до роботи працівників без офіційного оформлення трудових відносин. Відтак, при виконанні функціональних обов’язків за відповідною професією, така діяльність має бути оформлена у рамках законодавства – як трудовий договір з обов’язковим поданням повідомлення до органів ДПС про допуск працівників до роботи. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень