Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Компенсація за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій не оподатковується

Дата: 11.03.2024 16:33
Кількість переглядів: 77

Фахівці Городоцької ДПІ інформують.

Не оподатковується дохід громадянина, отриманий як компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно відповідно до Закону № 2923-IX «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» (далі – Закон № 2923).

Відповідно до п.п. 165.1.66 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отриманого як компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна згідно з Законом № 2923.

Нагадаємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності 01.08.2023, зокрема, внесені зміни до ст. 165 Кодексу, а саме: п. 165.1 доповнено новим п.п. 165.1.66.

 

Про кампанію декларування громадянами доходів під час «круглого столу» у Городоцькій ДПІ

Заступник начальника ДПІ - начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Орест Мельник під час проведення «круглого столу» інформував про кампанію декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого року. 

Зокрема, Орест Мельник повідомив присутнім, що відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) подати декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи зобовʼязані платники, які отримували: 

окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу); 

доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу); 

іноземні доходи  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу). 

доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Кодексу); 

доходи від здійснення незалежної професійної діяльності (ст. 178 Кодексу). 

Також зобов’язані подати декларації: 

іноземці, які за результатами звітного року набули статус у резидента України, які мають відобразити у податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Кодексу); 

платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Кодексу).  

Крім цього. звернув увагу, що подати податкову декларацію також мають право громадяни для отримання податкової знижки. 

Посадовець наголосив, що податкову декларацію про майновий стан і доходи можна подати через «Електронний кабінет» або за допомогою застосунку «Моя податкова». Крім того, у застосунку можна ще направити запит на отримання відомостей про суми виплачених доходів, отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання,  обʼєкти оподаткування та переглянути податкові повідомлення-рішення на сплату майнових податків.

Фото без опису   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень