Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій!!!

Дата: 18.01.2024 10:10
Кількість переглядів: 105

Фахівці Городоцької ДПІ звертають увагу користувачів реєстраторів розрахункових операцій, що  на вебпорталі ДПС України розміщено оновлений Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html

 

Актуальні питання щодо особливостей застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

Фахівці Городоцької ДПІ продовжують інформувати платників податків про актуальні питання щодо особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, у зв’язку з чим повідомляє таке. 

Так, під час проведення «круглого столу» податківці зазначили, що згідно з пунктом 14 статті 9 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги, у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. 

Таким чином, суб’єкти господарювання, які не приймають оплату за надані послуги готівкою та/або не здійснюють приймання оплати в безготівковій формі, за допомогою електронних платіжних засобів (платіжних карток), жетонів, талонів, тощо – звільняються від обов’язкового застосування РРО/ПРРО, при прийманні оплати за послуги. 

Звертаємо увагу, що хоча право щодо незастосування РРО/ПРРО, встановлене пунктом 14 статті 9 Закону № 265, і не може бути використане суб’єктом господарювання при продажу товарів, суб’єкт господарювання не втрачає такого права, навіть за умови здійснення торгівлі товарами, у випадку приймання оплати за надані послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. 

Отже, у випадку здійснення торгівлі одночасно товарами та послугами, за умови приймання оплати саме за послуги, виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, суб’єкти господарювання мають право не застосовувати РРО/ПРРО з урахуванням пункту 14 статті 9 Закону №265. 

 

Дії платника податків у разі втрати ідентифікаційного номера

Начальником Городоцької ДПІ надано коментар.

Порядок присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків регламентується Положенням, затвердженим Наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822.   

При цьому контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.  У разі втрати документа, що засвідчує реєстрацію в ДРФО, фізичній особі необхідно подати Заяву за ф. №5ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу або центру надання адміністративних послуг, пред’явити паспорт, та, у разі необхідності, витяг з реєстру територіальної громади про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи.   

Відтак замість втраченого або викраденого документа, після встановлення факту видачі раніше такого документа особі, яка заявила про його втрату або викрадення, контролюючий орган оформляє та видає новий документ.   

Отримання відповідей на запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО

Фахівці Городоцької ДПІ інформують.

Контакт-центр ДПС на постійній основі надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.

Звернутись до Контакт-центру ДПС для отримання інформаційної підтримки з питань реєстрації, застосування РРО/ПРРО фізичні та юридичні особи мають можливість на вибір:

за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), громадяни, які перебувають за межами України за номером: +380 44 454 16 13 (в меню IVR потрібно обрати напрям «3»);

електронною поштою на електронну адресу idd@tax.gov.ua (в полі тема потрібно зазначити «6005»);

чатом через Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) (zir.tax.gov.ua).

Скориставшись ЗІР, фізичні та юридичні особи можуть самостійно здійснити пошук відповіді на своє запитання у категорії 109 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань».

 

З 1 січня можна подавати документи на отримання податкової знижки за витратами 2023 року

У приміщенні Городоцької ДПІ проведено семінар з громадянами-фізичними особами щодо отримання податкової знижки за витратами 2023 року. Фахівці Городоцької ДПІ зазначили, що починаючи з 1 січня 2024 року фізичні особи мають можливість отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. 

Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

Звернули увагу, що право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто, засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2023 рік можна лише до кінця 2024 року.

Право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України. 

До податкової знижки можна включити такі витрати: 

частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; 

пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; 

суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості навчання; 

страхові платежі за договором довгострокового страхування; 

суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій; 

суми витрат на оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини; 

суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу; 

суми витрат у вигляді орендної плати (для внутрішньо переміщених осіб); 

суми витрат на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19; 

суми витрат на придбання акцій, емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті. 

Для отримання податкової знижки платник податків подає декларацію до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку. 

Податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Кодексом, в один із таких способів: 

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою; 

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; 

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги». 

Для зручності та допомоги платникам податків при поданні податкової декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки Державна податкова служба України розробила відеоролик «Мобільний застосунок «Моя податкова»: подання податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка)».  

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень