Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Зустріч з платниками щодо застосування РРО/ПРРО та з інших питань оподаткування у Городоцькій ДПІ

Дата: 11.01.2024 13:00
Кількість переглядів: 95

Під час зустрічі з платниками податків начальник відділу податкових сервісів Городоцької ДПІ Світлана Семан фахово роз’яснила новації податкового законодавства, зокрема, щодо Закону №3219.

Фахівець наголосила на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та нагадала, що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Звернула увагу, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, залежно від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

Крім цього, розповіла про електронні сервіси ДПС, зокрема, Електронний кабінет платника та застосунок «Моя податкова», за допомогою яких можна в режимі реального часу провести звірку по платежах до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету тощо. За допомогою приватної частини Електронного кабінету можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків. Також у Електронному кабінеті платник може переглянути особисту інформацію-реєстраційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом.  

З 1 січня 2024 року введено в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

 

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар, що з 01.01.2024 вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.  

Нова форма декларації передбачає виокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Водночас звертаємо увагу, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування». 

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).  

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень