A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Про послідовність дій для обрання та підключення РРО/ПРРО

Дата: 13.12.2023 17:35
Кількість переглядів: 59

  Начальник Городоцької ДПІ Роман Миськів надав інтерв’ю для преси «Народна Думка» щодо застосування РРО та ПРРО та про зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Процедура придбання касового апарату складається з кількох етапів:

- купівля касового апарату;

- укладення договору про сервісне обслуговування з авторизованим виробником (для РРО) чи ДПС (для ПРРО);

- отримання документа про право володіння РРО/ПРРО.

Для реєстрації РРО необхідно подати органу ДПС:

- заяву про реєстрацію РРО;

- копію паспорта;

- копію документа, який підтверджує купівлю-продаж РРО;

- копію договору з підприємством, що буде обслуговувати РРО;

- статутні документи підприємства.

Після прийому документів у податковій ФОП отримує довідку про резервування РРО, із якою звертається до організації, що надала договір на встановлення програмного забезпечення щодо РРО. Останній для авторизації та введення РРО в експлуатацію потрібно п’ять днів.

Із переліком підприємств, які мають ліцензію на продаж касових апаратів, можна ознайомитись на сайті ДПС.

Є два види касових апаратів – програмні РРО та класичні РРО. У підприємців, які використовують класичні РРО, можна купувати товари та послуги за допомогою готівкового чи безготівкового розрахунку. Програмні РРО пропонується до використання маленьким підприємствам. Програмний РРО – це така програма чи за стосунок, що встановлюється на відповідний пристрій та вимагає безперебійного підключення до Wi-fi.

Головною відмінністю від звичайного касового апарата є те, що він не друкує автоматично чеки. Є ПРРО, які замість коду пропонують штрих-коди або QR – коди, але тоді підприємцеві необхідно придбати принтер чи сканер для того, щоб їх друкувати.

Головною перевагою використання програмного РРО є те, що він безкоштовний та надійний. Тож ПРРО буде найкращим варіантом для ФОП, які мають малий обіг, а розрахунок відбувається переважно готівкою.

Класичний РРО зручний для підприємців, із якими клієнти розраховуються і готівкою, і карткою. Людина обирає на сайті ДПС ліцензовану службу та підписує з нею договір, далі купує апарат, реєструє його в податковій, а потім знову звертається до оператора задля фіскалізації цього апарата.

 

 

 

 

 

Граничний термін подання декларації на податкову знижку за витратами 2022 року - 31 грудня 2023 року

 

           У Городоцькій ДПІ начальником інспекції Романом Миськівим проведено засідання круглого столу з платниками щодо можливості отримання податкової знижки у 2023 році за витратами, здійсненими у 2022 році.

          Посадовець зазначив, що для цього до 31 грудня включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

         Право на отримання податкової знижки не переноситься на наступний рік. Тобто засвідчити свої витрати, аби повернути частину коштів за 2022 рік, можна лише до кінця поточного року. А от вже у 2024 році громадяни зможуть подавати декларацію про майновий стан для отримання податкової знижки, за витратами, що здійснені цього року. Зокрема, це витрати на навчання, іпотеку, переобладнання авто, тощо.

          Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

         Заробітна плата – це основна та додаткова винагорода, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.

          До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) .

         Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень