Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Про РРО/ПРРО та Закон № 3219 під час спілкування з представниками бізнесу

Дата: 08.12.2023 11:02
Кількість переглядів: 146

 

У Городоцькій ДПІ проведено семінар для платників податків , під час якого податківці ознайомили підприємців з основними нормами Закону України від 30 червня 2023 року                    № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). Також, повідомили про поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням норм Закону № 3219.

Де розміщені реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску та інших платежів до бюджету

 

        Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

        Своєчасне доведення платникам податків реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів, відкритих Державною казначейською службою України, відбувається шляхом їх розміщення в Центрах обслуговування платників податків, на офіційному вебпорталі відповідного територіального органу ДПС або на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Рахунки для сплати платежів (https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/).

         Одночасно, за принципами, визначеними п. 42 прим. 1.1 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) функціонує електронний кабінет, який забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, автоматизованого визначення рахунків для сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на поточну дату конкретного платника податків.

Щодо переваг легального оформлення найманих працівників

      Фахівці Городоцької ДПІ звертають увагу, що завжди є є актуальною тема легалізації трудових відносин та наслідків нелегальної праці. 

       Обізнаність громадян щодо переваг легальної зайнятості підвищує мотивацію до офіційного оформлення трудових відносин, що, у свою чергу, додає впевненості у майбутньому. 

        В умовах дії воєнного стану особливої цінності набувають людський ресурс, а також ефективна комунікація між державою, бізнесом і громадянами.

         Переваги легального оформлення найманих працівників очевидні. Про них ми інформуємо постійно та наголошуємо, що отримання заробітної плати «в конверті» є негативними наслідками праці поза межами правового поля. Це позбавляє працюючих соціального захисту.

         Отже, кожен громадянин повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин. Це забезпечує право на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальна допомога у разі настання безробіття, а також компенсація тимчасової непрацездатності.

         Тільки легалізація робочих місць створює підґрунтя для поліпшення добробуту населення та розвитку економіки і регіону, і держави. Тому трудові відносини з найманими працівниками мають укладатись виключно у правовому полі.

 

 

Про особливості застосування РРО/ПРРО під час «круглого столу» у Городоцькій ДПІ

       У Городоцькій ДПІ проведено «круглий стіл» за участю начальника ДПІ Романа Миськіва та представників бізнесу щодо особливостей застосування класичного РРО, програмного РРО та обліку готівкових операцій. Податківці роз'яснили порядок дій для реєстрації ПРРО та термінів реєстрації ПРРО. Акцентували увагу, що застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи. 

         Також, зосередили увагу, що програмний РРО має беззаперечні переваги перед класичним, оскільки дозволяє використовувати безкоштовне програмне рішення від ДПС (ПРРО), яке забезпечує функціональні можливості, що відповідають вимогам Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами). 

       При виборі програмного РРО податківці рекомендують програмне забезпечення від ДПС України, адже воно безкоштовне, як і подальше його обслуговування, а також призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web. Крім того, при потребі допомагають його встановити. 

 

Ви запитували – ми відповідаємо

        В ході проведення «гарячої лінії», начальником відділу податкових сервісів Городоцької ДПІ Світланою Семан в рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо Застосування РРО та нововведення Закону №3219 надано відповіді на такі запитання:

- Як зареєструвати касира для ПРРО?  

Реєстрація касира здійснюється шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа. Повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у платника податків (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) (форма J/F 1391801).

- Хто з суб’єктів  господарювання має право здійснювати введення в експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт РРО? 

Відповідно до пункту 1 розділу ІІ Порядку опломбування реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, із змінами та доповненнями введення реєстраторів розрахункових операцій та зовнішніх модемів в експлуатацію, їх технічне обслуговування та ремонт здійснюються центрами сервісного обслуговування (ЦСО) виключно на підставі договорів про технічне обслуговування та ремонт РРО, укладених із суб’єктами господарювання. 

- Як можна отримати е-чек через ПРРО ? 

Отримати е-чек через ПРРО можливо трьома способами: 

· в електронній формі, на email або в месенджер; 

· та /або в паперовій формі; 

· відображенням QR-коду на дисплеї гаджету, де встановлений ПРРО, даний код дозволяє зчитати е-чек. 

- Який порядок та термін реєстрації ПРРО? 

Для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію ПРРО за формою 1-ПРРО. Реєстраційна заява за ф.1-ПРРО  в електронній формі з дотриманням вимог електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку до фіскального сервера засобами Електронного кабінету. У реєстраційній заяві зазначається  локальний номер ПРРО. Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф.1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про  результати обробки заяви платнику податку надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету: у день отримання реєстраційної заяви за ф.1-ПРРО. 

- Чи потрібно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний? 

Організація самостійно обирає вид РРО (програмний та/або апаратний). Якщо приймається рішення використовувати лише програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО потрібно скасувати. 

- Що робити у разі технічного збою в роботі сервера Державної податкової служби ? 

У разі отримання повідомлення про відсутній зв'язок з сервером ДПС, суб’єкт господарювання повинен: 

· чекати на відновлення зв’язку у разі, якщо програмний РРО може працювати лише в режимі онлайн ; 

· продовжити роботу на ПРРО, якщо такий ПРРО може працювати в режимі офлайн (розділ 5 Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 №317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547») та при його реєстрації поставлено відповідну позначку. Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень