A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

У Городоцькій ДПІ - "гаряча лінія" щодо порядку реєстрації та використання РРО/ПРРО

Дата: 28.11.2023 12:32
Кількість переглядів: 147

У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” з начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим щоодо порядку реєстрації та використання РРО/ПРРО.

Пропонуємо відповіді на деякі запитання.

Які мають бути дії суб’єкта господарювання при відключенні світла в господарській одиниці, коли неможлива робота на комп’ютері з ПРРО?

Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) передбачено можливість роботи ПРРО в режимі офлайн у випадку відсутності зв’язку ПРРО з фіскальним сервером ДПС.

Порядок застосування ПРРО в режимі офлайн встановлено розділом V Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.07.2020 за № 635/34918 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (далі – Порядок № 317).

Слід звернути увагу, що відповідно до статті 5 Закону у разі відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу облік операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та формування розрахункових документів здійснюються у порядку, встановленому Національним банком України. Отже, згідно з пунктом 6 Порядку №317 порядок застосування ПРРО в режимі офлайн, визначений розділом V Порядку № 317, не розповсюджується на розрахункові операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Коли ФОПу, який використовує в ПРРО електронний підпис, необхідно створювати електронну печатку для ПРРО?

Суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення, який засіб буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалену/кваліфіковану електронну печатку.

В залежності від обраного засобу суб’єкт господарювання надсилає до ДПС відповідне електронне повідомлення. Таке повідомлення містить дані про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, які включаються до Реєстру ПРРО та, відповідно, дозволені для застосування в цьому ПРРО.

Чи може суб’єкт господарювання переміщувати ПРРО поза межі господарської одиниці, на яку його зареєстровано, та, наприклад, відпускати товари того ж асортименту, що і в магазині?

При реєстрації ПРРО заявником вказується тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС).

Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

 

 

Платників Городоцької ДПІ інформують про останні зміни податкового законодавства

 

У Городоцькій ДПІ продовжується роз’яснювальна робота, спрямована на інформування платників регіону щодо останніх змін податкового законодавства.

Днями фахівцями ДПІ проведено зустріч із платниками єдиного податку 2-4 груп. Вони поінформували присутніх про новації, запроваджені Законом України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану». А саме, під час спілкування говорили про обов’язкове застосування платниками єдиного податку 2-4 груп РРО/ППРО з 01.10.2023 та поновлення застосування фінансових санкцій за порушення норм ЗУ №265.

Окрім того податківці нагадали присутнім про переваги подачі звітності та отримання податкової інформації через сервіс ДПС «Електронний кабінет платника податків» та надали практичну допомогу щодо подачі форм № 20-ОПП, 1-ПРРО та 5-ПРРО.

Коли немає зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером

 

Під час проведення «круглого столу» платники Городоцької ДПІ отримали інформацію про дії платника, коли немає зв’язку між ПРРО і фіскальним сервером. 

Їм повідомили, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили проведення розрахункових операцій, коли відсутній зв’язок між програмним реєстратором розрахункових операцій і фіскальним сервером ДПС, розрахункові операції проводять у режимі офлайн. 

Проводити розрахунки в режимі офлайн можна не більше 36 годин підряд. При цьому треба створити електронні розрахункові документи та присвоювати їм фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, що сформував фіскальний сервер ДПС. 

Використовувати фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, що сформував фіскальний сервер ДПС, можна не більше ніж 168 годин упродовж календарного місяця. 

Заборонено використовувати ПРРО, якщо за відсутності зв’язку між ПРРО і фіскальним сервером ДПС не отримали діапазон фіскальних номерів, що сформував фіскальний сервер ДПС. 

Отже, у період дії війни ПРРО можна застосовувати в режимі офлайн з перевищенням встановлених законодавством строків лише за умови використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, що сформував фіскальний сервер ДПС. 

 

У Городоцькій ДПІ організовують тренінги для місцевих платників           

Фахівцями Городоцької ДПІ проведено тренінг з  платниками податків, під час якого детально роз’яснили платникам порядок застосування РРО/ПРРО, платіжних терміналів при здійсненні готівкових розрахунків. Звернули увагу на переваги використання програмних РРО, порядок ведення товарного обліку, відновлення відповідальності за порушення  готівкових розрахунків тощо. 

Також надали платникам  практичні поради у заповненні  заяв для реєстрації  ПРРО  та відповіли на їх запитання.  Одночасно податківці наголосили на правильність заповнення платіжних документів. Посадовці закликали платників податків до максимального використання електронних сервісів ДПС та своєчасної сплати податкових зобов’язань. 

Податківці зазначили, що працює Комунікаційна податкова платформа, за електронною адресою km.ikc@tax.gov.ua  та мобільний застосунок «Моя податкова». 

«Гаряча лінія» – про особливості застосування касових апаратів та новації податкового законодавства

 

Днями у Городоцькій ДПІ пройшов черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо роз’яснення  новацій податкового законодавства. На запитання платників податків відповідав начальник ДПІ Роман Миськів.

В ході телефонної розмови більшість запитань стосувалися застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання, які провадитимуть діяльність без використання реєстраторів розрахункових операцій із 1 жовтня 2023 року, особливостей реєстрації програмних РРО, Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який повертає правила діяльності бізнесу у довоєнний період. Відтак, за не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, невидачу відповідного розрахункового документа, проведення операцій із використанням ПРРО/РРО на неповну суму вартості проданих товарів порушників чекає фінансова відповідальність.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень