A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Податкова знижка: хто може скористатися

Дата: 20.11.2023 15:49
Кількість переглядів: 125

Працівниками Городоцької ДПІ проведено семінар для громадян – фізичних осіб щодо надання роз’яснень про податкову знижку.

Податківці зазначили, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Платник податку має право включити до податкової знижки, зокрема: 

- частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;

- суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;

- суму коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;

- суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

- суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом;

 - суму витрат платника податку на:

оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік;

оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- суму коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;

- суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

- суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv    

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

Про зміни, пов'язані із застосуванням РРО/ПРРО під час «гарячої лінії» обговорили у Городоцькій ДПІ

 

У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участю старшого державного інспектора Городоцької  ДПІ Івана Лазорка на тему: «Закон України № 3219: зміни, пов'язані із застосуванням РРО/ПРРО».

Під час спілкування з платниками фіхівець ДПІ розповів про зміни, прийняті Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Роз’яснив порядок повернення суб’єктів господарювання, які використовували спрощену систему оподаткування з особливостями оподаткування за ставкою 2 відсотки, на систему оподаткування, на якій такі платники  податку  перебували до обрання таких особливостей.  

Іван Лазорко наголосив, що у рамках дії Закону України № 3219-ІХ вже з 1 жовтня 2023 року відновлено застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій. 

На всі поставлені питання були надані роз’яснення у відповідності із діючим законодавством.

 

 

 

Надання коментаря щодо застосування РРО/ПРРО

 

Заступником начальника Городоцької ДПІ Орестом Мельником надано коментар про те, що використання РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп. Альтернатива класичному касовому апарату – безоплатне програмне забезпечення. ДПС України запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.  

Програмний продукт для обліку розрахункових операцій від ДПС не вимагає особливих знань чи технічних навичок.  

ПРРО від ДПС розміщене на цифрових платформах та доступне для завантаження за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ .  

В Центрі обслуговування платників Городоцької ДПІ  фахівці ДПІ щоденно консультують та проводять заходи з платниками податків з питань застосування та реєстрації РРО/ПРРО.  

Консультації можна отримати також  за телефоном «гарячої лінії» Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області: (231) 3-07-06 та особисто в Центрі обслуговування платників Городоцької ДПІ: м. Городок, майдан Гайдамаків, 22.  

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень