Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік з метою отримання податкової знижки можна подати до 31 грудня

Дата: 24.10.2023 12:28
Кількість переглядів: 153

У Городоцькій ДПІ проведено семінар щодо отримання податкової знижки громадянами-фізичними особами. Так, фахівці Городоцької ДПІ зазначили, що декларацію про майновий стан і доходи за 2022 рік  з метою отримання податкової знижки можна подавати до 31 грудня 2023 року.

Податківці проінформували, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався  правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 Кодексу). 

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Нагадаємо, що статтею 166.3 Податкового кодексу України визначено перелік витрат, дозволених включити до податкової знижки, зокрема:

- за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;

- проценти за іпотечним житловим кредитом;

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;

- на будівництво (придбання) доступного житла;

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;

- переобладнання транспортного засобу;

- допоміжні репродуктивні технології та ін.

Варто пам’ятати, що існує обмеження щодо податкової знижки. Зокрема, сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу. 

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

У зв’язку із запровадженням норм Закону України від 30.06.2023 №3219-IX в частині застосування РРО та ПРРО, у Городоцькій ДПІ проведено  телефонну  «гарячу лінію».  

Під час «гарячої лінії» було акцентовано увагу на тому, що починаючи з 01 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за порушення вимог Закону  про РРО, вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на: 

тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; 

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; 

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. 

(Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів). 

Також Законом № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно. 

(Крім тих які зареєстровані платниками податку на додану вартість,  здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння). 

Кожний платник податків, який зателефонував на «гарячу лінію», отримав вичерпне роз’яснення. 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень