Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Про податкову знижку під час зустрічі з платниками податків

Дата: 16.10.2023 20:29
Кількість переглядів: 162

      Фахівцями Городоцької ДПІ проведено зустріч для платників податків щодо заповнення декларації на повернення податкової знижки за навчання. Звернуто увагу здобувачів освіти, що держава повертає з бюджету частину податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, з витрат, понесених на платне навчання. Таке право передбачене статтею 166 Податкового кодексу України.

       Податківці роз’яснили присутнім, що при  розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у закладах дошкільної позашкільної, загальної, середньої, професійної та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе або члена сім’ї першого ступеня споріднення.

        Разом з тим, є декілька умов для отримання податкової знижки: податкова знижка може  бути надана виключно резиденту, який має присвоєний реєстраційний номер облікової картки платника податків, так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті; загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним  не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні роки не переноситься.  

         Фахівці також нагадали, що разом з декларацією необхідно надати  платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, із зазначенням особи, яка звернулася за податковою знижкою, копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги.

 

Поточні рахунки відкриті для власних потреб не можна використовувати в підприємницькій діяльності

          Заступником начальника – начальником відділу з надання адміністративних та інших послуг Орестом Мельником надано коментар.

          Для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності, фізичні особи – підприємці не можуть використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються ними для власних потреб.

ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

        Водночас частиною першою ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративне правопорушення встановлено, що, зокрема, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Фізичні особи - підприємці несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати податків і зборів, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

 Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

 

Про зміни у податковому законодавстві щодо РРО/ПРРО роз'яснювали податківці у Городоцькій ТГ

         Фахівціями Городоцької ДПІ проведено «круглий стіл» з платниками податків щодо змін відповідно до Закону України від 30.06.2023 р. №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», які введені у дію з 1 серпня 2023 року.

        В ході проведення «круглого столу» платникам було повідомлено, що фізичні особи-підприємці можуть самі обирати, який тип касового апарату використовувати – класичний РРО чи програмний. ДПС також пропонує до застосування безкоштовне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат. Безкоштовне програмне забезпечення ПРРО також просте у використанні, тому з ним не потрібно спеціальних навичок.

 

         Також, наголошено щодо відновлення відповідальності для суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. Тобто застосування касових апаратів чи програмних РРО при розрахунку за готівку є обов’язковим.

          Платникам надано обґрунтовані відповіді на питання які їх цікавили.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень