A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Платників Городоччини інформують про РРО/ПРРО

Дата: 11.10.2023 20:21
Кількість переглядів: 116

   Начальником Городоцької ДПІ проведено семінар для платників податків, під час якого надано роз’яснення, що з 1 жовтня поновлено відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО. Це передбачено Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». 

        Так, із 1 жовтня 2023 року підприємці зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО під час здійснення розрахункових операцій у готівковому чи в безготівковому форматі. Таким чином, застосування РРО або ПРРО обов’язкове для підприємців, що ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі, при продажі товарів або наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також при прийманні готівки для подальшого її переказу. 

        Присутнім наголошено, що форми для реєстрації ПРРО та інструкції щодо їхнього заповнення розміщені на сайті Державної податкової служби України.

          Завантажити ПРРО від ДПС можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro. Це безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

 

Електронний кабінет – це просто і зручно

         Працівники податкової не припиняють інформаційно-роз’яснювальну роботу серед громадян. Так, фахівці Городоцької ДПІ надають практичну допомогу платникам податків у поданні звітності через Електронний кабінет. 

          Під час проведення тренінгу, фахівці розповіли про особливості роботи в електронному кабінеті платника. Завдяки цьому сервісу, окрім подання звітності, можна отримати відповіді від органів ДПС на запити платників, довідку про доходи або перевірити власні розрахунки з бюджетом.

          Серед численних сервісів в  Електронну кабінеті є, зокрема, функція “Стан розрахунку з бюджетом”, дає змогу фізичній особі сплатити податки, збори, платежі – обравши на вибір одну з платіжних систем або ж просто скористатись QR – кодом.

Електронний кабінет - це економія у часі і зручний сервіс для спілкування з податковою! 

 

Подання звітності про контрольовані операції

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.Згідно з пп. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI (зі змінами та доповненнями) платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Законом України від 20 березня 2023 року N 2970-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки», внесено зміни до статті 39 ПКУ, а саме: подавати Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній повинні лише ті  платники податків, які є учасниками відповідної МГК та у звітному році здійснювали контрольовані операції. Дана норма почала діяти для звітних періодів з 01.01.2022 року.

Крім того, відповідно до пп. 39.5.4.1 ст. 39 Податкового Кодексу України у разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу "витягнутої руки", та/або не відповідають розумній економічній причині (діловій меті), платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету.

Крім того, Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності з 1 серпня 2023 року відповідно до пп. 69.38 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 року № 2102-IX, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені.

В Городоцькій ДПІ спілкувалися з платниками на «гарячій лінії»

 

         Днями в Городоцькій ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася «гаряча лінія» щодо практичних питань застосування Закону України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Із платниками спілкувався начальник Городоцької ДПІ  Роман Миськів.

Більшість запитань стосувалися використання реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО, особливостей застосування штрафних санкцій, а також були дзвінки і щодо нарахування фізособам та сплати мінімального податкового зобов’язання.

         Роман Миськів відповів на усі запитання та запевнив, що проконсультуватися можна у будь-який зручний спосіб для платників. Також посадовець розповів додзвонювачам про новий мобільний застосунок «Моя податкова», який буквально днями став доступний для завантаження платниками на свої ґаджети.

 

 

Городоцькі податківці інформують:

Рубрика «Відповідаємо на запитання бухгалтера»

 

Запитання: Допустила помилку в назві вулиці (пропустила одну літеру) при реєстрації ПРРО. Підкажіть як виправити? Клуб бухгалтерів «Дебет-Кредит»

Відповідь: Суб’єкт господарювання повинен повторно подати реєстраційну заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО).

При цьому для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині Електронного кабінету в розд. «Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування» у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу та вставити її в реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО.

Запитання: Підкажіть, який штраф і податки потрібно заплатити на суму переліміту, ФОП 3 група 5%? І чи можна далі залишитися на цій групі? Клуб бухгалтерів «Дебет-Кредит»

Відповідь: Відповідно до п.п. 3 п. 293.8 ст. 293 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ), платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15 відс., а також зобов’язані у порядку, встановленому главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ, перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

 

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень