A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

На Городоччині триває інформаційна кампанія щодо застосування РРО/ПРРО

Дата: 18.09.2023 11:18
Кількість переглядів: 129

         Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим систематично проводяться зустрічі з бізнес-асоціаціями Городоччини в рамках інформаційно-розʼяснювальної кампанії щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Зокрема, сьогодні відбулася зустріч із головним бухгалтером Городоцької Спілки Споживчих Товариств Романією Душенко.

         Очільник інспекції зазначив, що одним із головних завдань такої зустрічі є надання роз’яснення щодо порядку застосування суб'єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків. 

        Також, повідомив, що у разі проведення готівкових розрахунків суб’єкти господарювання  зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО. Дана вимога не стосується підприємців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Також не зобов'язані застосовувати касові апарати суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі.  

        За словами Романа Миськіва, на даний час ДПС пропонує аналог РРО - програмний РРО, який не потребує фінансових витрат та спеціальних навичок користувача, а завантажити його можна на офіційному вебпорталі ДПС за адресою: Головна/БАНЕР/Програмні РРО https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. На сайті ДПС України в розділі Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс наявна вкладка «Програмні РРО», що містить актуальну та вичерпну інформацію щодо застосування програмного забезпечення, а також відповіді на питання суб’єктів господарювання 

         Також, повідомив, що з  1 жовтня 2023 року відновлено застосування фінансових санкцій за порушення здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для всіх суб’єктів господарювання.  

Підприємницька діяльність може здійснюватися через представника

         Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

         Пунктом 36.4 ст. 36 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року                         № 2755-VІ (далі – ПКУ) визначено, що виконання податкового обов’язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента.

          Відповідно до п. 19.1 ст. 19 ПКУ платник податків веде справи, пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків в податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах.

          Відповідно до п. 19.2 ст. 19 ПКУ представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків – фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.

          Представник платника податків користується правами, встановленими ПКУ для платників податків (п. 19.3 ст. 19 ПКУ).

          Що стосується уповноваженої особи фізичної особи – підприємця, яка має право підписувати податкову звітність, то відповідно до ст. 237 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

          Відповідно до ст. 244 ЦКУ представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю (документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами). Статтею 245 ЦКУ визначено, що форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.

          Статтею 34 Закону України від 02 вересня 1993 року № 3425-XII «Про нотаріат» зі змінами та доповненнями визначено, що однією з нотаріальних дій, які вчиняють нотаріуси, є посвідчення правочинів, в тому числі довіреностей.

          Таким чином, фізична особа, яка має нотаріально посвідчене доручення щодо представлення інтересів платника податків в контролюючих органах та здійснення відповідних правочинів, є уповноваженою особою фізичної особи - підприємця, яка має право підписувати податкову звітність.

 

Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбукhttps://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: t.me/tax_service_Lviv

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

 

Новостворені СГ, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, автоматично переводяться на ІІІ групу ЄП із ставкою 5%

         Начальником  Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

         Законом України від 30.06.2023 № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» доповнено новим п. 9 прим. 1 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
 Так, абзацом другим п.п. 9 прим. 1.1 п. 9 прим. 1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, автоматично вважаються платниками єдиного податку ІІІ групи із ставкою єдиного податку у розмірі, визначеному п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ.
 Тобто, новостворені СГ, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему з особливостями оподаткування, автоматично будуть переведені на застосування єдиного податку ІІІ групи із ставкою у розмірі, визначеному п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ, тобто на 5 % доходу.

        Звернув увагу, що відповідні роз’яснення наведені в Інформаційному листі № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», що розміщений на вебпорталі ДПС у рубриці «Інформаційні матеріали» та у рубриці «Інформаційні листи» розділу «ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ».

Про новації РРО/ПРРО під час проведення «круглого столу» у Городоцькій ДПІ

        Фахівцями Городоцької ДПІ проведено «круглий стіл» з платниками податків на тему: «Новації податкового законодавства щодо застосування РРО/ПРРО для платників податків та поновлення відповідальності з 01.10.2023 року за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

         Під час заходу з платниками податків, працівники ЦОПу поінформували, що відповідно до Закону України від 30.06.2023 року №3219-ІХ внесенні зміни щодо застосування РРО/ПРРО, зокрема про обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні готівкових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг всіма платниками податків, крім ФО-підприємців на І групі єдиного податку та при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селищ, тощо.

         Під час заходу з платниками податків очільник інспекції поінформував, що відповідно до Закону України від 30.06.2023 року №3219-ІХ внесенні зміни щодо застосування РРО/ПРРО, зокрема про обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні готівкових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг всіма платниками податків, крім ФО-підприємців на І групі єдиного податку та при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селищ, тощо.

       Окремо, податківці розповіли присутнім на зустрічі, що з 1 жовтня 2023 року поновлено застосування штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері готівкових операцій (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях чи територіях бойових дій) до всіх суб’єктів господарювання, у кого є обов’язок застосування РРО/ПРРО.

  Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбукhttps://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: t.me/tax_service_Lviv

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень