A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Основні новації Закону № 3219: податкова звітність

Дата: 04.09.2023 11:50
Кількість переглядів: 271

З метою підвищення рівня податкової культури  платників податків Городоччини Городоцька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області активно продовжує цикл публікацій щодо роз’яснення новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).

Тема чергового інформаційного  матеріалу стосується  податкової звітності.

Податкова звітність — один з видів бухгалтерської звітності. Подається у вигляді податкових декларацій (розрахунків) платником податків (у тому числі відокремленими підрозділами у випадках, визначених Податковим Кодексом України) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова звітність, зазвичай, подається в електронній формі, але може подаватися й у паперовому вигляді.

Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, несуть: юридичні особи, резиденти або нерезидент України, які визначені платниками податків, а також їх посадові особи; фізичні особи які є платниками податку та їх законні чи уповноважені представники; податкові агенти. 

На що платнику податків необхідно звернути увагу у 2023 році та які зміни/доповнення впровадження Законом №3219?
- Звільнення від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені платника податків у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання; 

нововведення стосується, зокрема і коригувань, які проводитимуться суб’єктами господарювання з податку на прибуток підприємств в частині виплат доходів нерезидентам та дотримання принципу «витягнутої руки». Строки давності, визначені пунктом 102.1 статті Кодексу, щодо операцій проведених відповідно до вимог статей 39 і 392 цього Кодексу становлять – 2555 днів.

Городоцька ДПІ звертає увагу платників податків на можливість своєчасної сплачувати податків та подавати податкову звітність використовуючи Електронний кабінет платника.

 

Що чекає суб’єктів господарювання з 1 жовтня 2023 року – говорили під час зустрічі

з платниками податків

 

        У рамках дії Закону України № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»  від 30.06.2023 року уже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення представниками бізнесу використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО). 

        Аби роз’яснити суб’єктам господарювання усі нюанси використання РРО/ПРРО, фахівцями  Городоцької ДПІ  проведено  для платників зустріч. 

        Найбільш актуальними були  питання:  щодо застосування штрафних санкцій за відсутність касових апаратів, щодо порядку застосування РРО /ПРРО платниками єдиного податку ІІ-ІІІ груп. 

        Було зазначено, що згідно із Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 року, застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім платників спрощеної системи оподаткування першої групи, ще з 1 січня 2022 року.  

         Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з військовим станом, урядом прийнято рішення не застосовувати фінансової відповідальності за порушення закону щодо застосування РРО до усіх суб’єктів господарювання, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор. 

        Ірина Соловій  наголосила, що представники бізнесу можуть самі обирати, який тип касового апарату використовувати – класичний РРО чи програмний. ДПС також пропонує до застосування безкоштовне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.  

 

Податкова знижка за орендну плату за договором оренди житла ФО, що має статус внутрішньо переміщеної особи

 

       Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар платникам податків.

       Очільник ДПІ зазначив, що право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

       Відповідно до п.п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично сплачені ним протягом звітного податкового року суми коштів, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

       Платник податку має право скористатися зазначеною в п. 166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення:

    не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

    не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень