Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Черговий семінар для платників податків провели у Городоцькій ДПІ

Дата: 21.08.2023 09:36
Кількість переглядів: 247

Начальник Городоцької ДПІ Роман Миськів провів черговий семінар з платниками податків щодо дотримання норм податкового законодавства. 

         Під час спілкування він акцентував увагу на необхідності застосування РРО, ПРРО та подання повідомлення за формою №20-ОПП. Так, платники єдиного податку 2-4 груп, які проводять готівкові розрахункові операції, зобов’язані використовувати касові апарати.    Суб’єкти господарювання мають право обирати вид РРО для проведення розрахунків з покупцями: або класичний касовий апарат, або програмний РРО, в залежності від особливостей діяльності. Як альтернативу касовим апаратам, можна застосовувати програмний РРО – безкоштовний сервіс від податкової служби.

          Посадовець також роз’яснив, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. При цьому, платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених відповідними документами. Крім того, платники зобов’язані забезпечити зберігання документів, пов’язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом визначених законодавством термінів. 

        Під час заходу фахівець розповів про важливість правильного заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті податків та зборів, ЄСВ та звернув увагу на переваги використання електронних сервісів ДПС.

 

Городоцькі  податківці інформують платників про електронні сервіси ДПС

 

     Начальник відділу електронних сервісів Городоцької  ДПІ ГУ ДПС у Львівській  області Світлана Семан на щоденних тренінгах розповідає платникам податків про електронні сервіси податкової служби та подання звітності онлайн.

Зокрема, звертає увагу платників податків на зручність та простоту електронного звітування за допомогою безкоштовного сервісу «Електронний кабінет», що розташований на веб-порталі Державної податкової служби України.

На відміну від інших програм для подання електронної звітності сервіс «Електронний кабінет» не потребує інсталяції програмного забезпечення, та забезпечує цілодобову взаємодію платників податків з органами державної податкової служби в режимі реального часу. Вхід до податкового сервісу «Електронний кабінет» можна здійснити за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також на веб-порталі ДПС України.

Вхід до особистого кабінету здійснюється платником при наявності кваліфікованого електронного підпису (КЕП), який можна отримати у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНЕДП).

Для надання податкової звітності в електронному виді необхідно отримати  позитивний статус Суб’єкта електронного документообігу, для чого необхідно виконати наступні кроки:

-                     отримати КЕП у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг;

-                     підключитись до сайту  https://cabinet.tax.gov.ua або встановити спеціалізоване програмне забезпечення для подання електронної звітності;

-                     укласти договір про визнання електронних документів шляхом надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог законодавства. Підтвердженням  про приєднання автора до Договору є отримання автором відповідної квитанції про прийняття контролюючим органом такого документа;

-                     надання платником електронної звітності з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У приватній частині «Електронного кабінету» авторизовані платники мають можливість дистанційної роботи в режимі онлайн щодо: облікових даних платника; надання податкових декларацій до податкової інспекції в електронному вигляді; перегляд поданої звітності; реєстрації податкових накладних в ЄРПН; реєстрації акцизних накладних в СЕА РП; програмного РРО; перевірки стану розрахунків з бюджетом; здійснення сплати податків і зборів.

Для фізичних осіб в Електронному кабінеті  об’єднано сервіси для громадян в окремий «Електронний кабінет», що надає такі можливості:

- доступ до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування;

- доступ до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання декларації про майновий стан і доходи;

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків;

- подання заяви на включення до реєстру волонтерів.

Крім того, через режим «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі обравши на вибір одну з платіжних систем чи скориставшись QR-кодом.

 

 Нюанси реєстрації ПРРО

 

        Фахівці Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області  інформують, які дії СГ, який після подання реєстраційної заяви за ф. № 1-ПРРО (J/F1316603, далі – заява) отримав квитанцію з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана платником у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомленні ф. 20-ОПП.

      Відповідно до п. 3 розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» із змінами та доповненнями (далі – Порядок) для реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) складається заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (далі – реєстраційна заява за ф. № 1-ПРРО) за ідентифікатором форми J/F 1316604 (додаток 1 до Порядку).

У реєстраційній заяві за ф. № 1-ПРРО зазначається локальний номер ПРРО, який присвоюється такому ПРРО суб’єктом господарювання. Локальний номер ПРРО становить числовий номер, він є унікальним серед номерів, що присвоюються суб’єктом господарювання у довільному порядку ПРРО для його реєстрації та застосування у відповідній господарській одиниці. Локальний номер ПРРО зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації ПРРО.

У разі отримання суб’єктом господарювання (користувачем ПРРО) квитанції з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана платником у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомлені про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, такий суб’єкт господарювання повинен повторно подати реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО. При цьому для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині Електронного кабінету в розд. «Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування» з графи «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу та вставити її в реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень