Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Начальник Городоцької ДПІ Роман Миськів провів «Гарячу лінію» з платниками податків

Дата: 16.08.2023 12:28
Кількість переглядів: 210

  У Городоцькій  ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідав начальник Городоцької  ДПІ Роман Миськів.

     Додзвонювачі насамперед цікавилися актуальними новаціями в законодавстві щодо оподаткування земельних ділянок та нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, особливостями нарахування даних податків та термінами їх сплати. Також, чимало платників цікавилися питанням застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО та ПРРО під час торгівлі чи наданні послуг за готівкові кошти. 

      В ході телефонної розмови посадовець розповів про особливості нарахування та терміни сплати земельного податку та про категорії осіб, які звільнені від сплати цього податку. Він звернув увагу, що від сплати податку звільняються:  особи з інвалідністю першої та другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

     Роман Миськів також зазначив, що платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; розміру ставки земельного податку та нарахованої суми плати за землю.

 

      Начальник ДПІ  звернув увагу на нарахування та терміни  сплати податку на нерухоме майно, та  наголосив, що власникам нерухомого житлового та нежитлового майна щороку до 1 липня  надсилаються (вручаються) за місцем  реєстрації платника податків податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку із зазначенням відповідних платіжних реквізитів сільських, селищних, міських рад,  а іноземцям таке повідомлення надсилається за місцем знаходженням об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебувають у їх власності. Крім того,  платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних (пп. 266.7.3 Податкового кодексу України).

     Посадовець проінформував, що ППР направляється за місцем реєстрації особи. У разі зміни місця реєстрації громадянин має повідомити про це податкову службу подавши заяву  за формою № 5ДР для внесення змін в ЄДРФО, та наголосив, що фізичні особи мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету.

 

     Також податківець детально роз’яснив питання  про реєстрацію  реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО), яка здійснюється за основним місцем обліку платника. Пояснив, що на обліку має перебувати  господарська одиниця, де буде використовуватись РРО чи  ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п.63.3 ст.63 Податкового кодексу України. Для цього платникам потрібно подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування

Окрім цього, Роман Миськів розповів платникам про можливості пошуку актуальних роз’яснень у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС та про електронні сервіси ДПС. 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

 

Порядок оформлення реєстраційного номера платника податків неповнолітній особі

 

       Порядок оформлення неповнолітній особі реєстраційного номера облікової картки платника податків передбачає певні кроки. Начальник відділу податкових сервісів Городоцької ДПІ  Світлана Семан детально інформує, що для цього необхідно.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

    За її словами, у цілому громадянину, який не внесений до Державного реєстру,  особисто або через представника, необхідно подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР. 

– Ця картка, – говорить пані Світлана, – водночас є заявою для реєстрації у Державному реєстрі. Відтак потрібно пред’явити документ, що посвідчує особу, та містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство).

      Також, Світлана Семан пояснює, що Облікову картку ф. № 1ДР  малолітніх осіб (до 14 років) подає один із батьків (усиновитель, опікун, піклувальник) за наявності свідоцтва про народження дитини, та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). 
– Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва про народження українською мовою (після пред’явлення він повертається) та його копію. Окрім цього, під час проведення процедур реєстрації в Державному реєстрі, внесення змін до Державного реєстру, а також під час видачі картки платника податків та відомостей з Державного реєстру може застосовуватися відображення в електронному вигляді інформації, що міститься: у паспорті громадянина України у формі картки (е-паспорт), свідоцтві про народження дитини (е-свідоцтво), біометричному закордонному паспорті (е-паспорт для виїзду за кордон), посвідці на проживання,  довідці внутрішньо переміщеної особи (ВПО), – зазначила Світлана Семан.

Реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом 3 робочих днів від дня подання до контролюючого органу Облікової картки ф.№ 1ДР.

 

 

Чи включаються до доходу ФОП – платника єдиного податку (І – ІІІ груп) (крім е-резидента) повернені на його рахунок кошти?

 

    Сьогодні на запитання, яке цікавить платників податків надала  відповідь старший державний інспектор відділу надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Ірина Соловій.

 

Чи включаються до доходу ФОП – платника ЄП (першої – третьої груп) (крім е-резидента) повернені на його рахунок кошти, які були списані з рахунку внаслідок допущення помилки при оформленні платіжної інструкції такою особою?

 

Відповідно до п. 69 частини першої ст. 1 Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IХ «Про платіжні послуги» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1591) помилкова платіжна операція – платіжна операція, внаслідок якої з вини надавача платіжних послуг здійснюється списання коштів з рахунку неналежного платника та/або зарахування коштів на рахунок неналежного отримувача чи видача йому коштів у готівковій формі.

    Ірина Соловій наголосила, що платник несе відповідальність за відповідність інформації, зазначеної ним у платіжній інструкції, суті платіжної операції (частина друга ст. 87 Закону № 1591).

Платіжна інструкція – розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції (п. 54 частини першої ст. 1 Закону № 1591).

Пунктом 21 частини першої ст. 1 Закону № 1591 встановлено, що ініціатор – це особа, яка на законних підставах ініціює платіжну операцію шляхом формування та/або подання відповідної платіжної інструкції, у тому числі із застосуванням платіжного інструменту. До ініціаторів належать платник, отримувач, стягувач, обтяжувач.

Платіжна операція – будь-яке внесення, переказ або зняття коштів незалежно від правовідносин між платником і отримувачем, які є підставою для цього (п. 57 частини першої ст. 1 Закону № 1591).

Згідно з п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

До складу доходу фізичної особи – підприємця не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п.п. 5 п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

   СДІ Ірина Соловій  підкреслила, що враховуючи зазначене, кошти, повернені на рахунок фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку першої – третьої груп у зв’язку з помилкою, допущеною такою особою при оформленні платіжної інструкції, не враховуються у складі доходу такої фізичної особи за умови документального підтвердження помилкового переказу та повернення таких коштів.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень