Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування з особливим порядком оподаткування у період дії воєнного стану

Дата: 16.08.2023 10:04
Кількість переглядів: 171

Фахівцями Городоцької ДПІ проведено «круглий стіл», під час якого проінформовано громадян-фізичних осіб про те, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), відповідно до яких, зокрема, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Крім того, 05.04.2022 набрав чинності Закон України від 24 березня 2022 року № 2142-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», яким внесено зміни, зокрема, до п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Так, відповідно до п.п. 9.8 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву. При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ:
* з 01 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;
* з наступного робочого дня після подання такої заяви – у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – Заява) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07. 2019 № 308.

У спеціальному полі «Ставка у відсотках до доходу» рядка 5.1.1 «Обрана ставка єдиного податку під час переходу на спрощену систему оподаткування» Заяви зазначається ставка у розмірі 2 відс. єдиного податку.

Реєстрація суб’єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На офіційному вебпорталі ДПС за посиланням htth//cabinet.tax.gov.ua реалізована можливість щодо перевірки належності суб’єкта господарювання до платників єдиного податку зі ставкою 2 відс. доходу.

 

 

Право на податкову знижку військовослужбовця, який отримує грошове забезпечення

 

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі військовослужбовців, не передбачає звільнення від обкладання податком на доходи фізичних осіб грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, окрім сум грошового або майнового утримання чи забезпечення військовослужбовців строкової служби (у тому числі осіб, що проходять альтернативну службу), передбачених законом, які виплачуються з бюджету чи бюджетною установою (п.п. 165.1.10 п. 165.1 ст. 165 ПКУ). Це регламентується Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями.

При цьому (згідно з п. 168.5 ст. 168 ПКУ) суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, а також визначених Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» із змінами та доповненнями членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, у зв’язку з виконанням обов’язків під час проходження служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

Відповідно до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 ПКУ.

Згідно з п.п. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, крім випадку, визначеного   п.п. 166.4.4  п. 166.4  ст. 166 ПКУ,  коли загальна  сума  податкової знижки, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Враховуючи викладене, військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки.

Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

В рамках інформаційної кампанії щодо застосування РРО та ПРРО, а також змін у законодавстві – в інтерв’ю з  начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим

 

     Сьогодення диктує чесні правила ведення бізнесу.

 Військова агресія рф, складна економічна ситуація в країні диктує українському суспільству нові правила існування, й одне з головних – чесний та прозорий бізнес, адже кожна гривня сплаченого податку працює сьогодні на Перемогу, а новації в сфері застосування РРО спрямовані, перш за все, на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та безконтрольного обігу товарів.

  

     Тож популяризація податкової культури та обізнаності наразі є вкрай необхідною та вимагає посиленого діалогу з платниками. Власне, з метою швидкого донесення до бізнес спільнот Городоччини нових норм, які запроваджені Законом України 3219 і відбулася  наша зустріч   з начальником  Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Романом Миськівим.

 

      Під час інтерв’ю начальник ДПІ розповів про основні положення ЗУ №3219 та  наголосив, що мова йде насамперед не про збільшення податкового навантаження на бізнес, а лише про повернення на довоєнну систему оподаткування – саме це і є основним меседжем Закону, який необхідно донести до усіх суб’єктів господарювання.

 

     Так, в рамках дії закону скасовується спеціальний режим оподаткування за ставкою 2 відсотки, який був запропонований урядом на початку війни для підтримки бізнесу. Тож уже з 1 серпня суб’єкти господарювання, які працювали за такою ставкою, повернуться на попередню систему оподаткування, також за ними зберігається право змінити її на більш зручну для себе. Окрім того, уряд відновив обов’язок сплати єдиного податку, однак, підприємці, які провадять діяльність на територіях, де ведуться бойові дії чи потенційно можуть вестися, й надалі можуть сплачувати його виключно на добровільній основі.

 

     Також відновилася відповідальність бізнесу за порушення фіскалізації готівкових операцій під час торгівлі. Нагадаємо, що уряд ще з 1 січня 2022 року зобов’язав усіх суб’єктів господарювання здійснювати готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО чи ПРРО, наразі провадити торгівлю без касового апарату мають право лише спрощенці 1 групи. Наголосив, що варто знати, що ЗУ №3219 знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне до 25 % та 50 % відповідно.

«Видача фіскального чеку при кожному розрахунку має стати такою ж звичною нормою для нашого бізнесу, якою уже давно є для європейського”, - зазначив Роман Миськів.

 

   Однією з тем розмови стала також проблема легалізації виплати заробітної плати. Принагідно  начальник ДПІ Роман Миськів наголосив, що ЗУ № 3219 відновив проведення документальних перевірок щодо нарахувань та сплати ЄСВ, пов’язані з припиненням юридичної особи або ФОП, або ж за зверненням самого платника єдиного внеску. Також з 1 серпня 2023 року відновлено нарахування штрафних санкцій та пені за неподання, несвоєчасне подання, або подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку). Також начальник ДПІ, підкреслив, що законодавець залишив підприємцям право на добровільну сплату ЄСВ за себе.

«Роботодавець повинен усвідомлювати власну відповідальність за кожного працівника, що передбачає офіційне працевлаштування, виплату “білої” зарплати та чесну сплату податків та ЄСВ до бюджетів. Чесні відносини з державою, працівниками, партнерами та собою – запорука економічної стабільності країни”, - зазначив на завершення зустрічі Роман Миськів.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень