Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

У Городоцькій ДПІ відбулися тренінги з реалізації права на податкову знижку

Дата: 10.08.2023 16:25
Кількість переглядів: 261

Фахівці Центру обслуговування платників Городоцької ДПІ на постійній основі проводять тренінги щодо застосування податкового законодавства. Відтак, під час чергового навчального тренінгу податківці  навчали громадян  реалізації права на отримання податкової знижки шляхом подання декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік, у тому числі з використанням сервісу  Електронний кабінет. 
В теоретичній  частині розповідають, що  податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ст. 166 Податкового кодексу України.

Звертають увагу, що  до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). 

Наголошують, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

В практичній частині фахівці надають покрокову допомогу по заповненню декларацій про майновий стан і доходи  на отримання податкової знижки. На прикладі показують, як правильно заповнити і подати декларацію через «Електронний кабінет» та вкотре нагадують, що робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Про порядок застосування РРО/ПРРО розповіли під час «гарячої лінії» у Городоцькій ДПІ

Нещодавно у Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якої заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орест Мельник розповів додзвонювачам про порядок використання РРО/ПРРО. Також, звернула увагу платників на те, що реєстратори розрахункових операцій зобов’язані  використовувати підприємці 2-4 групи спрощеної системи оподаткування, які здійснюють розрахункові операції готівкою або через POS-термінал із застосуванням електронного платіжного засобу, тощо. Платники отримали відповіді на запитання стосовно послідовності їх дій для реєстрації програмних РРО.

Проставлення апостиля в ДПС

Фахівці Городоцької ДПІ інформують, що Державна податкова служба України для проставлення апостиля та з метою належного виконання вимог Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджених спільним наказом МЗС, МВС, МОН, Мінфіну, Мін'юсту від 17.03.2023 року №125/209/293/139/999/5 «Про затвердження Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав» (далі – Правила), повідомляє. 

Проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються Державною податковою службою України та її територіальними органами, здійснюється ДПС відповідно до Правил, затверджених спільним наказом. 

Апостиль проставляється на вимогу особи, яка підписала документ, або на вимогу фізичної/юридичної особи (їх представників). 

Відповідно до пункту 6 Правил для проставлення апостиля необхідно подати: 

- оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку; 

- документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати, чи його копію, засвідчену в установленому порядку; 

- заяву від особи, яка подає такі документи. 

Для зручності платників податків розроблено рекомендовані форми Заяв про проставлення апостиля в Державній податковій службі України на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав для фізичних та юридичних осіб. 

Форми Заяв доступні за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/apostil/78289.html

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень