A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Дата: 10.08.2023 16:13
Кількість переглядів: 77

У  Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Податкова знижка».  На запитання платників податків відповідав заступник начальника Городоцької ДПІ Орест Мельник.

-  У якому випадку  платники податків мають змогу повернути частину коштів у вигляді податкової знижки? 

Понесення протягом звітного року витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс):  

- якщо витрати підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація);  

- отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

 - Чи переноситься право на нарахування податкової знижки на наступні податкові роки?

Ні, не переноситься. Відповідно до пп. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

  • Отримання спадщини від нерезидента. Скажіть, будь ласка, яким чином оподатковується вартість спадщини (подарунку) у такому випадку?

 

Відповідно до п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 Податкового кодексу України вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167 Податкового кодексу України, а саме 18%. 

Отже, вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента оподатковується за ставкою 18 відсотків. 

- Який документ повинна надати контролюючому органу фізична особа – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки сплачувались за межами України? 

Пунктом 13.4 ст. 13 Податкового кодексу України  встановлено, що суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими Податковим кодексом України.  

Відповідно до п. 13.5 ст. 13 Податкового кодексу України  для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України. 

Що стосується терміну сплати задекларованих сум податку на доходи фізичних осіб та військового збору, то фізичні особи та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані самостійно до 01 серпня 2023 року сплатити суму податкових зобов'язань, зазначених ними у річній декларації. 

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані були сплатити задекларовані податкові зобов’язання  ще до  10 травня 2023 року. 

 

Городоцька ДПІ: платникам про самостійне обчислення сум ПДФО та військового збору

 

         Заступником начальника Городоцької ДПІ Орестом Мельником надано коментар, в яких випадках платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб та військовий збір, що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації про майновий стан і доходи.

         Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу декларації.

          Платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, яку він визначає у річній податковій декларації.

         У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень