A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ інформує

Дата: 16.03.2023 10:19
Кількість переглядів: 125

Городоцька ДПІ: податківці роз’яснюють платникам нюанси використання Програмного РРО

Фахівці Городоцької ДПІ провели практикум для платників податків та продовжують інформувати платників, що нові версії програмного забезпечення ПРРО для iOS та Web, а також оновлені версії для Windows та Android від ДПС – це сучасні застосунки для максимально зручної роботи українських підприємців у будь-яких умовах.

 Безкоштовний ПРРО від ДПС — це:

- мобільність, адже ПРРО від ДПС може використовуватись за потреби на різних локаціях;

- робота в офлайн-режимі у разі відсутності підключення до інтернету чи відсутності світла;

- дотримання підприємцями вимог податкового законодавства;

- автоматизована звітність та економія додаткових витрат і часу на адмініструванні бізнес-процесів, пов’язаних з використанням ПРРО;

- захист покупців від втрати чеків.

Яка сума доходу зазначається у довідці про доходи ФОП на загальній системі оподаткування?

 

        Фахівці Городоцької ДПІ інформують, що у довідці про доходи фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування, на підставі даних податкової декларації про майновий стан і доходи зазначається сума чистого оподатковуваного доходу за відповідний період.

        Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування від провадження господарської діяльності здійснюється відповідно до статті 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

        Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

       Фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

        Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261 «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».

        Облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції ведеться окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів господарської діяльності.

       Фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону.

          Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, подаються самозайнятими особами, в тому числі фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ.

 

Про декларування громадянами доходів розповіли на «гарячій лінії»

 

        Фахівці Городоцької ДПІ під час сеансу телефонного зв`язку «гаряча лінія» відповіли на запитання громадян щодо декларування доходів, одержаних у 2022 році.

       Зокрема порушувалось питання, хто зобов`язаний подати декларацію про доходи, отримані у минулому році.

        Податківці роз`яснили, що такий обов`язок виникає при отриманні громадянами певних доходів, визначених Податковим кодексом України:

- окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування;

- доходів від особи, яка не є податковим агентом;

- іноземних доходів.

         Тобто, якщо громадянин у 2022 році отримав наведені вище доходи, то відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України він повинен самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб і військового збору та подати до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік. Зробити це потрібно до 01.05.2023 року (включно).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень