A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Про вступ у спадок в умовах воєнного стану

Дата: 13.07.2022 12:57
Кількість переглядів: 153

Будь-яка людина має гарантовану можливість жити та працювати із свідомістю того, що після її смерті все надбане нею за життя майно перейде згідно її волі, а якщо вона її не виявить, то згідно волі закону, до близьких їй людей. Тому у житті кожної людини рано чи пізно будуть виникати питання, пов’язані із спадкуванням. Із введенням 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні всі сфери суспільного життя держави зазнали змін в законодавчому регулюванні. Спадкові правовідносини – не виняток. Так, у зв’язку із розпочатою військовою агресією росії проти України було прийнято декілька нормативно-правових актів, що визначають важливі питання процедури спадкування в період дії воєнного стану. Їх і розглянуть юристи Городоцького бюро правової допомоги.

Щоб говорити про спадщину, потрібно перш за все, її прийняти. Відповідно до ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто з часу смерті спадкодавця. Такий самий строк і для відмови від спадщини для тих категорій осіб, які є такими, що прийняли спадщину автоматично (ті хто були зареєстровані із спадкодавцем на час смерті). Людина повинна розуміти, що після смерті родича, на протязі шести місяців вона повинна піти до нотаріуса для того, щоб відкрити спадкову справу і написати заяву про прийняття спадщини. У звязку з військовим станом, відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України (далі – Кабмін) від 28.02.2022 р. № 164 Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану на час дії воєнного стану строки для прийняття спадщини припинилися. Таким чином, час воєнних дій фактично не враховувався у рахунок встановлених 6-ти місяців прийняття спадщини. Тобто спадкоємець міг заявити про прийняття спадщини протягом дії воєнного стану, незалежно від його тривалості, та додатково після його скасування, у строк, що залишався станом на 24 лютого 2022 р. від встановлених шести місяців. Однак, тут знову відбулися зміни.

Так, у лютому уряд дозволив не включати до строків прийняття спадщини або відмови від неї період воєнного стану, що означало для спадкоємців можливість звернутися до нотаріуса для відкриття спадщини і написання заяви про її прийняття уже після завершення воєнного стану. Однак із 29 червня 2022 р. діють нові правила. Постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719 визначено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але НЕ більше ніж на чотири місяці. Як це розуміти? Якщо строк прийняття спадщини почався до запровадження воєнного стану, спадкоємцеві в будь-якому разі необхідно буде встигнути подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса саме у 2022 році, незалежно від того, чи завершиться воєнний стан у серпні, чи буде продовжений.

Підсумовуємо. Як ми вже говорили, за загальним правилом для прийняття спадщини чи відмови від неї у спадкоємців є строк у шість місяців, який починається з дня смерті або оголошення спадкодавця померлим. Враховуючи зміни, внесені постановою Кабміну від 24.06.2022 № 719, спадкоємці зможуть заявити про свої права на спадщину і після спливу відповідних шести місяців, якщо цей строк припадає на період воєнного стану. Однак максимально для звернення до нотаріуса можуть бути додані не більше чотири місяці воєнного стану. Для простішого розуміння, у зв’язку із військовим станом, термін для прийняття спадщини збільшили до десяти місяців з моменту смерті спадкодавця, якщо людина не встигне подати заяву про прийняття спадщини у ці терміни, вона буде вважатися такою, що пропустила строк для її прийняття.

Обговоримо дві ситуації. Спадкодавець помер на території, де ведуться активні бойові дії 14 жовтня 2021 року. За загальними правилами спадкування, спадкоємці мали б заявити про свої права протягом шести місяців із дня смерті, тобто до 14 квітня 2022 року. Однак враховуючи запроваджений 24 лютого воєнний стан та норми постанови Кабміну від 24.06.2022 № 719, подати заяву до нотаріуса такі особи матимуть право ще до 14 серпня 2022 року (тобто ми додаємо до шести місяців з моменту смерті спадкодавця, ще чотири місяці). Ситуація друга: людина померла під час обстрілу 25 лютого 2022 року, на наступний день, коли було запроваджено воєнний стан. Враховуючи законодавчі зміни, звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини спадкоємці мають змогу протягом десяти замість шести місяців з дня смерті спадкоємця, тобто до 26 грудня 2022 року.

Варто ще наголосити на тому, що термінами обмежені ті спадкоємці, які на час смерті померлого з ним не проживали. Відповідно до положень ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї. Це означає, що якщо ви були зареєстровані разом із померлим на момент його смерті за однією адресою, то вам не обов’язково йти до нотаріуса та писати заяву про прийняття спадщини. Ви й так вважаєтеся таким, що її прийняли.

Проте, на практиці, якщо є така можливість, нотаріуси все ж таки рекомендують навіть прописаним із померлою людиною за однією адресою все одно писати заяву про прийняття спадщини, щоб уникнути можливих проблем у майбутньому. Це не обов’язково, але вам це лише допоможе надалі.

У разі виникнення будь-яких питань, Ви можете звертатися до Городоцького бюро правової допомоги Львівського місцевого центру з надання БВПД  за адресою: 81500, м. Городок, вул. Львівська, 1а (3 поверх), тел. (231) 30-401, а також за єдиним телефонним номером системи БПД (дзвінки безкоштовні) 0 800 213 103.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень