A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Експертний висновок відповідальної комісії – бюджетної комісії Комарнівської міської ради Львівської області щодо проєкту рішення міської ради «Про затвердження ставок земельного податку та пільг із сплати земельного податку на території Комарнівськ

Дата: 17.12.2021 14:19
Кількість переглядів: 312

Експертний висновок

відповідальної комісії – бюджетної комісії Комарнівської міської ради Львівської області щодо проєкту рішення міської ради «Про затвердження ставок земельного податку та пільг із сплати земельного податку на території Комарнівської міської ради на 2022 рік» та аналізу його регуляторного впливу

 

На виконання вимог статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», відповідальна комісія – бюджетна комісія Комарнівської міської ради Львівської області (надалі – постійна комісія), керуючись, статтями 4, 8, 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» розглянула проєкт рішення міської ради «Про затвердження ставок земельного податку ті пільг із сплати земельного податку на території Комарнівської міської ради на 2022 рік» з аналізом впливу регуляторного акту та встановила наступне:

Розробником проєкту регуляторного акта – проєкту рішення «Про затвердження ставок земельного податку ті пільг із сплати земельного податку на території Комарнівської міської ради на 2022 рік» та аналізу його регуляторного впливу є  відділ земельних відносин, природокористування та екологічних питань Комарнівської міської ради. Проєкт рішення підготовлений відповідно до норм Податкового кодексу України.

Зазначений проєкт рішення був розроблений з метою затвердження оптимального рівня ставок земельного податку та пільг із сплати земельного податку на території Комарнівської міської ради Львівської області з 1 січня 2022 року та мобілізації надходжень до бюджету Комарнівської міської ради Львівської області.

 

  1. Відповідність проєкту регуляторного акта принципам державної регуляторної політики, встановлених статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»

Постійна комісія визначає наступне:

При підготовці проєкту регуляторного акта витримана послідовність регуляторної діяльності: проєкт відповідає цілям державної регуляторної політики, а також його включено до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Комарнівської міської ради Львівської області на 2021 рік.

Сплата місцевих податків на території населених пунктів Комарнівської  міської ради у 2021 році, здійснюється відповідно до прийнятих рішень колишніми сільським радами, що увійшли до складу Комарнівської  міської ради (9 сільських рад), у м.Комарно здійснюється відповідно до рішення міської ради від 15.07.2020 № 599 «Про встановлення місцевих податків і зборів на 2021 рік», але термін дії цих рішень обмежений 2021 роком.

Таким чином, з метою правового регулювання господарських і адміністративних відносин між членами територіальної громади, органами місцевого самоврядування та фіскальними органами, міська рада має ухвалити нове рішення про встановлення ставок місцевих податків, для застосування їх на 2022 рік.

Механізм вирішення питання, запропонований у проєкті відповідає потребам та ринковим вимогам з урахуванням усіх прийнятних альтернатив.

Крім того, проєкт передбачає забезпечення досягнення внаслідок дії регуляторного акта максимально можливих позитивних результатів за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів та балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави.

Проведені роботи з регуляторної процедури:

- 31.03.2021р. розміщено повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта;

- 29.04.2021р. - проєкт з аналізом його регуляторного впливу розміщено на офіційному веб-сайті Комарнівської міської ради  за адресою: http://komrada.gov.ua.  

- впродовж 30 календарних днів (до 2 травня 2021р.) тривав прийом пропозицій та зауважень стосовно проєкту регуляторного акта. За відведений час пропозицій та зауважень від членів територіальної громади, суб’єктів господарювання не надходило.

Таким чином, проєкт регуляторного акта – проєкт рішення Комарнівської міської ради Львівської області « Про затвердження ставок земельного податку ті пільг із сплати земельного податку на території Комарнівської міської ради на 2022 рік» з аналізом його регуляторного впливу відповідає усім принципам державної регуляторної політики, які встановлені статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: доцільність, адекватність, ефективність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки.

 

  1. Відповідність проєкту регуляторного акта вимогам статті 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» щодо підготовки аналізу регуляторного впливу.

До вищевказаного проєкту регуляторного акта, з метою одержання зауважень та пропозицій, було підготовлено аналіз регуляторного впливу.

Аналіз регуляторного впливу проведено відповідно до Методики проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої постановою КМУ №308 від 11.03.2004 року. У Аналізі наявні всі необхідні розділи, проведено тест малого підприємництва (М-Тест).

Даним аналізом регуляторного впливу:

- визначено проблему, яку передбачається розв`язати шляхом регулювання;

- визначено та оцінено усі альтернативні способи досягнення визначених цілей;

- визначено та проведено оцінку усіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановлених цілей;

- аргументовано переваги обраного способу досягнення встановлених цілей;

- описано механізми та заходи, які забезпечать розв’язання визначеної  проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта;

 - обґрунтовано можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта;

- обґрунтовано доведення, що досягнення запропонованим регуляторним актом встановлених цілей є можливим з найменшими витратами для суб'єктів господарювання, громадян та держави;

- обґрунтовано доведено, що вигоди, які виникатимуть внаслідок дії запропонованого регуляторного акта, виправдовують відповідні витрати у випадку, якщо витрати  та/або вигоди не можуть бути кількісно визначені;

- оцінено можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги;

- проведено оцінку ризику впливу зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта;

- описано механізми  розв`язання проблеми;

- обґрунтовані можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта;

- визначено очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акту;

- обґрунтовано строк дії регуляторного акту;

- визначено показники результативності акту;

- визначені заходи за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття.

Розробником визначено три альтернативи способів досягнення цілей регуляторного акта. Обґрунтовано переваги обраної альтернативи.

Під час проведення тесту малого підприємництва розраховано прямі витрати суб’єктів малого підприємництва, що виникатимуть в разі реалізації положень проєкту регуляторного акту.

 

Узагальнений висновок:

Проаналізувавши проєкт регуляторного акта та аналіз його регуляторного впливу, відповідальна комісія – бюджетна  комісія Комарнівської міської ради Львівської області за підсумками розгляду вважає, що проєкт регуляторного акта – проєкт рішення Комарнівської  міської ради Львівської області «Про затвердження ставок земельного податку ті пільг із сплати земельного податку на території Комарнівської міської ради на 2022 рік» та аналіз його регуляторного впливу відповідають вимогам статей 4, 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

 

 

Голова бюджетної комісії

Комарнівської міської ради                                                  В.Андрушко

 

11.06.2021 року                                                    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень