A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Вакцинація: що потрібно знати при її проведенні

Дата: 09.09.2021 13:44
Кількість переглядів: 934

 

      Однією із найбільш складних і неоднозначних проблем у сфері життєдіяльності держави є дотримання прав людини при здійсненні вакцинації. Правова природа вакцинації: право чи обов’язок, спалахи інфекційних захворювань, судова практика, пов’язана із захистом прав людини, обмеження у реалізації права на освіту – це окремі елементи з переліку тих проблем, якими пронизана досліджувана тема.

      Право на медичні профілактичні заходи (включаючи вакцинацію) є одним із основних прав пацієнтів, гарантованих законодавчо. Це означає, що держава зобов’язується створювати такі умови, щоб захистити своїх громадян від хвороб. Водночас проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення – це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, який закріплений Законом України Основи законодавства України про охорону здоровя”. У ст. 10 цього Закону зазначається, що громадяни України зобовязані:

а) піклуватись про своє здоров'я та здоров'я дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян;

б) у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення;

в) вживати передбачених Законом України Про екстрену медичну допомогу, заходів для забезпечення надання екстреної медичної допомоги іншим особам, які знаходяться у невідкладному стані;

г) виконувати інші обовязки, передбачені законодавством про охорону здоровя.

Адже це – персональний захист і безпека для оточуючих.

Які права Ви маєте при проведенні профілактичних щеплень?

Право на згоду на проведення профілактичних щеплень.

Повнолітнім особам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою. Особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку, профілактичні щеплення проводяться за згодою їхніх батьків або інших законних представників. Особам віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років профілактичні щеплення проводяться за їх згодою та за згодою батьків або інших законних представників цих осіб.

Право на відмову від проведення профілактичних щеплень

Право на відмову від проведення профілактичних щеплень має повнолітня особа та батьки або інші законні представники дитини.

Право на отримання від лікаря повної, своєчасної та достовірної інформації у доступній формі щодо:

  • необхідності профілактичних щеплень, наслідків відмови від них, можливих післявакцинальних реакцій та ускладнень;
  • ризиків для здоров’я, пов’язаних з вакцинацією;
  •  наявності та ефективності медичних імунопрофілактичних препаратів;
  •  вакцини, її реєстрації в Україні та умов зберігання.

Право на вибір медичного імунобіологічного препарату, якщо в Україні зареєстровано декілька однотипних препаратів різних виробників.

Право на безоплатне проведення профілактичних щеплень від­повідно до календаря профілактичних щеплень.

Право законних представників бути присутніми під час про­ведення профілактичних щеплень їхнім дітям.

Право на вільний вибір лікаря та закладу охорони здоров’я не­залежно від форми власності для проведення профілактичного щеплення.

Це право можуть реалізувати особи з 14 років. Воно складається із двох компонентів:

  • права на вільний вибір лікаря для проведення профілактич­них щеплень, якщо останній може запропонувати свої послуги;
  • права бути прийнятим у будь-якому державному чи кому­нальному лікувально-профілактичному закладі за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити проведення про­філактичних щеплень.

Як пацієнт може впевнитись, що його права не порушено:

  • Лікар оглянув вас чи дитину перед щепленням, і ви отримали відповіді на всі питання щодо вакцинації, які вас цікавлять. Лише після цього ви маєте підписати інформовану згоду на щеплення, засвідчивши, що отримали повну інформацію про процедуру щеплення.
  • Профілактичні щеплення повинні проводитися при дотриманні санітарно-протиепідемічних правил і норм, лише одноразовими або самоблокувальними шприцами. Вводити вакцину можуть лише медичні працівники (лікар, фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою). Контролювати придатність вакцини можуть також і батьки – наприклад, перевірити колір термоіндикатора на флаконі вакцини (світліший колір квадрату в центрі кола на флаконі свідчить про те, що вакцина зберігалася при оптимальному температурному режимі і придатна для використання).
  • Після проведення щеплення медпрацівники мають спостерігати за станом здоров’я дитини чи дорослого, які вакцинувалися, впродовж терміну, вказаного в інструкції для застосування вакцини. Зазвичай це 30 хв. Після щеплення не слід йти з поліклініки одразу, варто залишитися на півгодини, щоб лікар міг побачити, що у вас чи в дитини немає негайних реакцій на вакцину.

      Відмовляючись від вакцинації, пацієнти повинні усвідомлювати смертельні ризики, які створюють для себе, своїх дітей, оточуючих. Саме тому факт відмови від щеплень обов’язково з позначкою про те, що медичним працівником надані розяснення про наслідки такої відмови, підписується як громадянином (при щепленні неповнолітніх – батьками або іншими законними представниками, які їх замінюють), так і медичним працівником.

За детальною інформацією звертатися: Городоцьке бюро правової допомоги, м. Городок, вул. Львівська, 1а; тел. (231) 30-401; e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень