A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Добросусідство під час користування земельними ділянками

Дата: 02.09.2021 13:28
Кількість переглядів: 967

     Стосунки із сусідами не завжди складаються як найкраще. Важливо пам’ятати, що обов’язком землевласників та землекористувачів є дотримання правил добросусідства. Добросусідство закріплено чинним законодавством (п.е ч.1 ст.91 та п.е ч.1 ст.96 Земельного Кодексу України).
     Добросусідство полягає в тому, що власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо) (ч.1 ст.103 ЗК України). Сторони сусідніх земельних ділянок зобов’язані не вчиняти перепон, які б могли перешкоджати цільовому використанню сусідніх земельних ділянок та не допускати негативний вплив на сусідню земельну ділянку, який є не припустимим. Якщо Ваш сусід не реагує на Вашу вимогу - Вам потрібно зафіксувати факт шкідливої діяльності на сусідній ділянці і звернутися до органів поліції для притягнення порушника до адміністративної відповідальності.
     Мають місце випадки, що з сусідньої земельної ділянки потрапляють корені та гілля дерев. У такому випадку, якщо це є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням, ви вправі відрізати корені і гілля дерев чи кущів, що заважають , якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням (ст.105 ЗК України). Проте слід пам’ятати, що особа, винна у самовільному знищенні чи пошкодженні зелених насаджень, що розміщені на території суміжної земельної ділянки, може понести цивільну відповідальність у виді відшкодування в повному обсязі шкоди, завданої майну іншої особи (ст. 22 Цивільного Кодексу України), крім того, відповідальність за знищення або пошкодження зелених насаджень передбачена ст. 153 Кодексу України про адміністративні правопорушення у виді накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
     Також трапляються спори користувачів земельних ділянок щодо визначення меж сусідніх ділянок. Земельне законодавство регламентує, що власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню визначених меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. Основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації (ч.1 ст.107 ЗК України).
     У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки (ч.2 ст.107 ЗК України).
     За знищення громадянами межових знаків, пошкодження або знищення геодезичних пунктів Державної мережі та геодезичних мереж спеціального призначення передбачається  відповідальність (п.е ч.1 ст.211 ЗК України).
У випадках, коли сусідні земельні ділянки відокремлені рослинною смугою, стежкою, рівчаком, каналом, стіною, парканом або іншою спорудою, то власники цих ділянок мають право на їх спільне використання, якщо зовнішні ознаки не вказують на те, що споруда належить лише одному з сусідів (ч.1 ст.108 ЗК України).
Власники сусідніх земельних ділянок можуть користуватися межовими спорудами спільно за домовленістю між ними. Витрати на утримання споруди в належному стані сусіди несуть у рівних частинах. До того часу, поки один із сусідів зацікавлений у подальшому існуванні спільної межової споруди, вона не може бути ліквідована або змінена без його згоди (ч.2 ст.108 ЗК України).
     Щоб уникнути сварок з сусідом через дерево, яка стоїть на межі та його плоди, слід пам’ятати, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, а також плоди цих дерев належать власникам цих ділянок у рівних частинах (ч.1 ст.109 ЗК України). Кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах (ч.2 ст.109 ЗК України). Сусід, який вимагає ліквідації дерев, які стоять на спільній межі, повинен один нести витрати на ліквідацію дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева (ч.3 ст.109 ЗК України). Вимога на ліквідацію дерев (кущів) виключається, якщо вони служать межовими знаками і залежно від обставин не можуть бути замінені іншими межовими знаками (ч.4 ст.109 ЗК України).


Додаткову інформацію або консультацію з правових питань можна отримати безкоштовно в «ГОРОДОЦЬКОМУ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ»
м. Городок, вул. Львівська, 1а (ІІІ поверх)
тел. (231) 30401
e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua
інформацію про законодавство взято з Юридичного порталу України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень