A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Пояснювальна записка до проекту рішення міської ради: «Про окремі питання оренди комунального майна Комарнівської міської територіальної громади»

Дата: 10.08.2021 17:30
Кількість переглядів: 657

Проект рішення міської ради «Про окремі питання оренди комунального майна Комарнівської міської територіальної громади» №756 підготовлений  в зв’язку зі змінами законодавства з питань оренди державного та комунального майна. Відповідно до Закону України від 03 жовтня 2019 року № 157-ІХ «Про оренду державного та комунального майна» (далі – Закон) передача комунального майна в оренду відбувається через аукціон. В той же час ст.15 Закону передбачені виключення з цього загального принципу – певні категорії орендарів мають право на укладення договору оренди без проведення аукціону. Як наслідок, розмір орендної плати формується не на основі ринкового попиту, а відповідно до методики.  

На сьогодні  розрахунок орендної плати здійснюється відповідно до рішення міської ради від 14.12.2011 № 179 "Про оренду комунального майна Територіальної громади м. Комарно»" та Рішення Комарнівської міської ради №308 від 29 березня «Про затвердження Положення про оренду комунального майна територіальної громади м. Комарно», яке  не відповідає чинному законодавству .

Проектом рішення пропонується залишити перевірений практикою механізм розрахунку орендної плати на основі незалежної оцінки та розміру орендної ставки (в залежності від мети використання/орендаря), зокрема тим орендарям, які орендуються комунальне майно без проведення аукціону згідно чинного законодавства. Також іншим орендарям, які мають право оренди без аукціону і які не утримуються/фінансуються з державного або місцевого бюджету, будуть встановлені диференційовані орендні ставки.

На сьогодні законом визначено, що у разі оренди комунального майна та відсутності власної методики, затвердженої радою, органи місцевого самоврядування можуть керуватися державною методикою. Проте такий підхід не відповідає потребам територіальної громади, оскільки відповідно до державної методики міські бюджетні установи  (організації) мають сплачувати  орендну плату більш, ніж 1 грн.  на рік.

Метою розробки проекту є затвердження  власником майна – міською радою Методики розрахунку орендної плати за користування майном Комарнівської міської територіальної громади та приведення її у відповідність до вимог чинного законодавства.

Проект рішення підготовлено відповідно до ст. 25, п. 3 ч. 4 ст. 42, ч. 1 ст. 59, ч. 5 ст. 60 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», п. 2 ст. 17 Закону України від 03.10.2019 № 157-ІХ «Про оренду державного та комунального майна».

 

Реалізація прийнятого рішення додаткових коштів не потребує.

 

Зацікавлені сторони –   міська рада та інші балансоутримувачі комунального майна.

 

Відповідно до чинного законодавства  проект рішення містить норми  регуляторного характеру та його прийняття потребує реалізації процедур, передбачених чинним законодавством у сфері регуляторної діяльності.  

Проект рішення, аналіз регуляторного акта  та пояснювальна записка до проекту рішення  розміщені в мережі Інтернет 10.08.2021 на сайті міської ради  з метою отримання зауважень та пропозицій. 

 

Проект рішення  потребує громадського обговорення. Термін обговорення  становить 1 місяць з дня оприлюднення (з 10.08.2021).

 

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»  проект  рішення потребує погодження Державною регуляторною службою України. Погодження отримано листом  ДРС України від ­-----_________________, в якому службою надані рекомендації щодо визначення термінів отримання  орендарями дозволів на здійснення невід’ємних поліпшень.

 

Аналіз регуляторного пливу проведений на основі  Методики проведення аналізу регуляторного акта, затвердженою постановою КМУ  від 16.12.2015 № 1151.

 

Проект потребує прогнозної оцінки, основні прогнозні показники наведені в аналізі регуляторного впливу.

Щодо регуляторного впливу  акта будуть проводитися відстеження відповідно до чинного законодавства   за визначеними прогнозними  показниками.

 

 

В.п. міського голови                                                                                 Вовк І.К.

 

 

 

Начальник відділу юридичної та кадрової роботи                          Гірняк Г.М.

Начальник фінансового відділу                                                          Попко С.Р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень