A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Про поділ кредиту між колишнім подружжям

Дата: 27.07.2021 09:10
Кількість переглядів: 361

     Коли люди одружуються, то відразу прагнуть створити комфортні умови для спільного проживання, проте досить часто сім’я руйнується, і настає момент розлучення. Розлучення – складний і болючий процес для колишнього подружжя. Особливо, коли справа доходить до поділу майна. Однак, при розлученні подружжя ділить не лише спільно нажите майно, а й кредитні зобов’язання, яких вони встигли набути, перебуваючи у шлюбі.
     Ст. 60 Сімейного кодексу України говорить про те, що майно нажите в момент перебування подружжя у шлюбі стає спільною сумісною власністю дружини та чоловіка навіть у тих випадках, коли хтось із них з поважних причин не мав власних доходів.
     Відповідно до ч. 3 ст. 61 Сімейного кодексу України у разі коли хтось із подружжя уклав угоду в інтересах сім'ї, то тоді капітал та інше майно, що було отримано на підставі такої угоди стає об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
     Тобто з цього приходимо до висновку, що кредит при розлученні подружжя ділиться у разі:

  • якщо кошти за кредитним договором були взяті чоловіком або дружиною саме в період перебування в шлюбі;
  • якшо кредит був взятий одним з подружжя на користь сім'ї;
  • якщо кошти взяті в кредит були використані на сімейні потреби, а не на особисті потреби одного з подружжя.

     Боргове зобов'язання з'явилося в дружини або чоловіка до укладення шлюбу або було успадковано або взяте під час шлюбу, але за власним бажанням без урахування думки дружини - то такий кредит при розлученні подружжя не діляться і виплачується особою, яка його взяла 
     В більшості випадків, коли банк видає кредит на великі суми фізичним особам, які є в шлюбі, то такі кредити або оформляються на обох з подружжя, кожен з яких стає співпозичальником, або інший з подружжя бере на себе обов'язки поручителя. Тобто це є фактом того, що чоловік і дружина повідомлені про те, що хтось із них взяв кредит і дав свою згоду на це. Це дає банку гарантію, що взятий кредит в шлюбі після розлучення сімейної пари буде виплачений, оскільки чоловік і дружина несуть відповідальність і в майбутньому у одного з колишнього подружжя, не буде підстав для оскарження дій іншого.
     Є випадки коли подружжю не вдалося досягти згоди з приводу виплати спільних боргів, питання розділу кредитних зобов’язань при розлученні буде вирішуватися в судовому порядку.
     Додаткову інформацію або консультацію з правових питань можна отримати безкоштовно в «ГОРОДОЦЬКОМУ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ»
м. Городок, вул. Львівська, 1а (ІІІ поверх)
тел. (231) 30401
e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua
інформацію про законодавство взято з Юридичного порталу України
https://lawportal.com.ua/

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень