A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

ПРО ПРИСВОЄННЯ КАДАСТРОВОГО НОМЕРА ЗЕМЕЛЬНІЙ ДІЛЯНЦІ

Дата: 24.06.2021 12:23
Кількість переглядів: 2509

Відповідно до ст. 13 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)” у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Тому отримання кадастрового номера земельної ділянки, яка вже належить особі на підставі державного акту про право власності на землю, але в якому відсутній кадастровий номер – є необхідною умовою для реєстрації самого права власності на земельну ділянку.

Відповідно до Закону України “Про Державний земельний кадастр” кадастровий номер земельної ділянки – це індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. Простими словами, наявність кадастрового номеру земельної ділянки означає, що кожна, офіційна зареєстрована земельна ділянка має свій унікальний код, який не повторюється та залишається із землею весь час. 

Кадастровий номер підтверджує, що ваша земля є зареєстрована в спеціальному реєстрі – Державному земельному кадастрі (ДЗК). Також, це означає, що в кадастрі міститься вся інформація про власника землі, її цільове призначення, межі та інші важливі дані. Тобто, наявність у Вас кадастрового номеру гарантує, що ваша ділянка є офіційно зареєстрована та визнана державою, ніхто не може захопити чи забрати у вас вашу землю, тепер ви можете вчиняти будь-які юридичні дії із вашою землею – продавати, дарувати і т. д.

Присвоєння кадастрового номера – обов’язкова складова процесу приватизації, оформлення права власності, врегулювання договірних відносин, що здійснюється шляхом державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі. Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, кадастровий номер не змінюється. У разі поділу чи об’єднання земельної ділянки, таким новоутвореним ділянкам присвоюються нові кадастрові номери.

Як отримати кадастровий номер. Перший крок це звернутися до землевпорядної організації, яка має в штаті сертифікованого інженера-землевпорядника. Другий крок – замовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка є основою для отримання кадастрового номера. Саме на підставі даної документації відбувається державна реєстрація земельної ділянки. Третій крок – після отримання вищезгаданої документації, необхідно звернутися в центр надання адміністративних послуг та замовити послугу “Державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру”. Разом з цим подаються наступні документи:

  • заява ( у паперовій або електронній формі) про державну реєстрацію земельної ділянки встановленої форми;
  • оригінал документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) в паперовому та електронному вигляді, яка є підставою для формування земельної ділянки.

Згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України “Про Державний земельний кадастр” у разі якщо відомості про земельні ділянки, право власності на які виникло до 2004 року, не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) або технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель за заявою їх власників.

Державна реєстрація земельної ділянки здійснюється шляхом відкриття Поземельної книги в паперовому і в електронному вигляді. Номер Поземельної книги відповідає кадастровому номеру земельної ділянки. Через 14 днів після замовлення на підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, або мотивована відмова у державній реєстрації.

За детальною інформацією звертатися: Городоцьке бюро правової допомоги, м. Городок, вул. Львівська, 1а; тел. (231) 30-401; e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua.

Підготовано за матеріалами WikiLegalaid.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень