Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Відкриття ринку землі в Україні

Дата: 14.06.2021 09:54
Кількість переглядів: 729

1 липня 2021 року,  набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який має відкрити ринок землі та дозволити громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення які належать їм на праві приватної власності.

Закон передбачає  поетапне набуття права власності на  земельні ділянки:

  • Перший етап -  з  01 липня 2021 року  землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати  тільки фізичні особи  – громадяни України.   Максимальний розмір земельної ділянки, встановлений законодавством – 100 га на людину.
  • Другий етап - з  01 січня 2024 року, отримають змогу набувати права власності на землю і юридичні особи, але з умовою що вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками  є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава. Максимальний розмір земельної ділянки – 10 тис. га.

Ціна на землю буде формуватися за домовленістю між покупцем та продавцем. Проте, до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку, яку  буде проводити Держгеокадастр.

Перелік документів необхідних для оформлення договору купівлі-продажу:

- Для продавця:

1. Паспорт та ідентифікаційний код.

2. Державний акт на право власності на земельну ділянку.

3. Довідка про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки.

4. Довідка про відсутність або наявність обмежень на земельну ділянку.

5. Витяг із поземельної книги.

6. Експертна оцінка земельної ділянки.

7. Нотаріально засвідчена згода чоловіка/дружини на відчуження ділянки, якщо квартира належить одному з подружжя на праві приватної власності, паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини, свідоцтво про шлюб. Згоди не потрібно у випадку, коли земельна ділянка не є спільною власністю подружжя і набута шляхом приватизації (до 21 січня 2011 року), на підставі договору дарування, отримання свідоцтва на право на спадщину по заповіту чи за законом.

- Для покупця:

1. Паспорт та ідентифікаційний код.

2. Нотаріально засвідчена згода чоловіка/дружини на купівлю ділянки, паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини, свідоцтво про шлюб.

Статтею 172 Податкового кодексу України встановлено, що при проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами сторони повинні сплачувати податки на доходи фізичних осіб (5%) та військовий збір (1,5%).

Статтею 131 Земельного кодексу  «Набуття права власності на земельні ділянки на підставі цивільно-правових угод» встановлено, що укладення цивільно-правових угод, що передбачають перехід права власності на земельні ділянки, а також набуття права власності на земельні ділянки за такими угодами здійснюються відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог.

Обов’язковому нотаріальному посвідченню підлягають договори про відчуження нерухомого майна: купівля-продаж, міна, дарування, пожертва, рента, довічне утримання (догляд), спадковий договір (статті 657, 715, 719, 729, 732, 745, 1304 Цивільного кодексу України).

Зареєструвати власність чи інші права на землю можна через місцевий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який приймає документи для держреєстрації речових прав на нерухоме майно, або у нотаріуса. Саме після реєстрації в Державному Реєстрі речових прав на нерухоме майно, виникає, змінюється чи припиняється відповідне право.

Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (ст. 34) передбачена плата (адміністративний збір) за проведення реєстраційних дій та за надання інформації з Державного реєстру прав у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Додаткову інформацію або консультацію з правових питань можна отримати безкоштовно в «ГОРОДОЦЬКОМУ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ»

м. Городок, вул. Львівська, 1а (ІІІ поверх)

тел. (231) 30401

e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua

інформацію про законодавство взято з Юридичного порталу України

https://lawportal.com.ua/

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень