A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

У Городоцькій ДПІ відбулась гаряча лінія щодо застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку

Дата: 03.06.2021 13:15
Кількість переглядів: 922

Нещодавно у Городоцькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проведено гарячу телефонну лінію щодо застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку.

На запитання платників відповідав заступник начальника ДПІ – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орест Мельник. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання.

Питання: Підприємець-платник єдиного податку в І кварталі 2021 року перевищив дохід 1 млн 320 тис. гривень. Коли застосовувати касовий апарат?

Відповідь: Фізичні особи – підприємці, платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі перевищення у I кварталі 2021 року обсягу доходу у розмірі 1 млн 320 тис. грн зобов’язані при здійсненні готівкових розрахунків застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО.

Застосовувати РРО або ПРРО необхідно з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку. Тобто, з II кварталу 2021 року при здійсненні розрахункових операцій таким платникам необхідно застосовувати РРО або програмні РРО.

Питання: Для яких видів діяльності підприємців-спрощенців є обов’язковим РРО в 2021 році?

Відповідь: При здійсненні розрахункових операцій підприємцями – платниками єдиного податку, незалежно від обсягу доходу, застосування РРО (касових апаратів) чи програмних РРО є обов’язковим для таких видів діяльності:

- реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

- реалізація лікарських засобів та виробів медичного призначення.

- надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Питання: Чи необхідно застосовувати РРО платникам єдиного податку при торгівлі на ринку?

Відповідь: Платники єдиного податку I групи у своїй діяльності РРО не застосовують. При цьому, звертаю увагу, що фізичні особи-підприємці, які здійснюють роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не можуть бути платниками єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язані застосувати РРО в залежності від виду та обсягів здійснюваної діяльності.

Питання: Чи застосовується РРО при продажу товарів через мережу Інтернет?

Відповідь: У разі продажу товарів через мережу Інтернет суб’єкту господарювання необхідно застосовувати РРО окрім випадків, коли оплата придбаних товарів проводиться шляхом внесення готівки у відділення банку або програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) банківської установи.

Водночас, нагадаю, що з 10 грудня 2020 року вступили в дію зміни до законодавства щодо застосування РРО, відповідно до яких РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги, у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Питання: Як штрафуватимуть, якщо підприємець зобов'язаний використовувати РРО (касовий апарат), але не застосовує його?

Відповідь: До суб’єктів господарювання, які зобов'язані проводити розрахунки через РРО (ПРРО), за незастосування РРО або застосування із порушенням встановлених вимог у 2021 році застосовуються такі фінансові санкції:

штраф у розмірі 10% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) за перше порушення та 50 % - за кожне наступне порушення.

Крім того, статтею 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність:

від 34 до 85 грн за перше порушення;

від 85 до 170 грн – за повторне протягом року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень