A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комарнівська територіальна громада
Львівська область, Львівський район

Чоловікам надали право на відпустку у зв’язку з народженям дитини

Дата: 17.05.2021 13:50
Кількість переглядів: 781

Напевне усі батьки стикалися з такою ситуацією, що при народженні малюка, особливо в перший місяць, бракує часу, щоб організувати комфортне місце для новонародженого, щоб оформити належним чином усі документи на дитину та на отримання матеріальної допомоги, щоб з повна відчути радість і щастя від появи на світ малесенької дитинки.

Виписавшись з пологового будинку, на матір лягає важлива відповідальність дбати за малюком зранку до ночі, в той час, коли тато змушений йти на роботу, щоб забезпечити свою сімю усім необхідним. І тоді в молодих батьків починаються труднощі, хвилювання від того, як усе встигнути. На превелике щастя, Верховна Рада України 15.04.2021 року прийняла Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною” (далі – Закон), яким новоспеченим татусям надала право на новий вид соціальної відпустки – відпустка при народженні дитини.

Даним Законом Верховна Рада доповнила Кодекс законів про працю та Закон України Про відпустки” зовсім новим видом соціальної відпустки – одноразовою оплачуваною відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Тут варто звернути увагу, що ця відпустка оплачується за рахунок роботодавця. Відповідно до Закону відпустка буде надаватися таким працівникам:

  1. чоловіку, дружина якого народила дитину;
  2. батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  3. бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Відпустка при народженні дитини надається лише одній з осіб, зазначених у даному переліку.

Відпустка при народженні дитини надається власником або уповноваженим ним органом особам, зазначеним даному переліку, на підставі письмової заяви відповідної особи.

Особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов’язана надати власнику або уповноваженому ним органу копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

Варто зазначити, що порядок надання відпустки при народженні дитини встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, Законом передбачаються рівні права батька і матері на відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Як стверджують автори Закону, його метою є припинення дискримінаційного підходу, за яким право батька на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розумілося як похідне від права матері на таку відпустку, тобто якщо мати до досягнення дитиною трирічного віку виходила на роботу, то її місце міг тоді посіти чоловік чи інші родичі, які доглядають за дитиною. Тепер, чоловік і жінка самі вправі вирішити кому брати відпустку по догляду за дитиною, а кому працювати.

Хочемо ще зазначити, що раніше Закон України “Про відпустки” надавав право на додаткову відпустку працівникам-матерям, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Тепер, з прийняттям Закону, таке право мають і чоловіки (відповідно до ст. 19 Закон України “Про відпустки” одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 Кодексу законів про працю України).

На думку народних депутатів України закон усуває законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, та створює передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

За детальною інформацією звертатися: Городоцьке бюро правової допомоги, м. Городок, вул. Львівська, 1а; тел. (231) 30-401; e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень